— Lovverket er tydelig på når det handler om faste installasjoner, som et rent bygg, skal disse stå minst åtte meter fra hverandre for å hindre brannspredning. Og ikke bare tre meter slik man har med campingvogner som lar seg flytte på.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Det sier brannsjef Jon Inge Aasen og branninspektør Egil O. Knustad i Brannvesenet Sør.

I de ni kommunene som er underlagt Brannvesenet Sør finnes det 24 campingplasser. 18 av disse er tilrettelagt for såkalte «spikertelt». Dette er tilbygg laget av tre, isolert stål eller aluminiumselementer som er satt inn til campingvogna.

Hytte

— Men det vi ser flere steder er at campingvogna er blitt mindre enn det tilbygget er. Vi snakker egentlig om ei hytte eller anneks som er satt opp, sier Knustad.

Vi snakker egentlig om ei hytte eller anneks som er satt opp

I tillegg bygges det plattinger, gjerder og gjerne en bod også - alt sammen uten en spesifikk byggetillatelse fra kommunen.

Rydde opp

— Dette er jo noe som har gått seg til over mange år. Nå ber vi om at kommunene rydder opp. For hva er dette - er det en campingplass eller hyttefelt, spør Aasen.

Årsaken til at de tar opp saken er naturligvis en bekymring for brannfaren. Knustad forteller om mange eksempler der byggverkene står helt inn til hverandre, og slik sett også bryter med tremetersregelen.

Aasen understreker at brannvesenet overhodet ikke er ute etter å kreve at campingvognene med spikertelt heretter skal stå åtte meter fra hverandre.

— Nei, loven legger til rette for at åttemetersregelen kan fravikes. I så fall må det iverksettes kompenserende tiltak, som for eksempel brannvegg mellom vognene, sier han.

Men akkurat hvilke tiltak vil han ikke ta stilling til.

Brannsjef Jon Inge Aasen og branninspektør Egil O. Knustad ved den nedbrente campingvogna og spikerteltet på Kvavik camping i Lyngdal. Ren flaks hindret at brannen spredte seg. Nå vil de ha klargjort hvordan disse installasjonene på campingplassene skal defineres. Foto: Jarle R. Martinsen

— Nå i første omgang må våre vertskommuner ta stilling til hva de mener om at campingplassene har disse spikerteltene. Bør det gis amnesti slik at de kan bli stående eller mener de at byggene skal stå åtte meter unna hverandre, sier Aasen.

Må godkjennes

Dersom kommunene mener vognene skal stå slik de gjør, så må campingplasseierne engasjere branntekniske fagfolk som må komme med forslag til brannkompenserende tiltak som deretter skal godkjennes av brannvesenet.

Brannvesenet har fått brev fra kommunaldepartementet som konkluderer med at spikertelt er et permanent bygg på linje med ei hytte.

27. desember i fjor brant en campingvogn og spikertelt ned på Kvavik camping i Lyngdal. Det var relativt lite vind, noe som bidro til at brannen ikke spredte seg, men vognene og bygget like ved fikk betydelige skader.

Les også:

Legge ned

Slik ser det ut på bygget rett ved der det brant, der plasten har smeltet. Foto: Jarle R. Martinsen

Eier av campingplassen, Kjell Kvavik, sier at de i alle år har forholdt seg til tremetersregelen mellom campingvognene.— Dersom det skulle komme krav om åtte meter kan vi jo bare legge ned, så jeg håper at det er mulig med en fornuftig middelvei, sier han.

Må søke

Forøvrig heter det i brevet fra departementet at spikertelt er et søknadspliktig tiltak etter plan- og bygningsloven, samtidig som de konstaterer at det har utviklet seg en praksis om at de settes opp uten tillatelse.

Vil trolig gi amnesti

Lyngdal har fire campingplasser med en rekke spikertelt. Rådmann Norman Udland sier at kommunen er klar over problemstillingen med at disse ligger altfor tett i forhold til kravene om åtte meter.

Brannsjef Jon Inge Aasen og branninspektør Egil O. Knustad ved den nedbrente campingvogna og spikerteltet på Kvavik camping i Lyngdal. Ren flaks hindret at brannen spredte seg. Nå vil de ha klargjort hvordan disse installasjonene på campingplassene skal defineres. Foto: Jarle R. Martinsen

— Men ettersom loven gir mulighet for unntak, tenker jeg at vi bør finne en middelvei. Som vil si at det settes krav til brannvern mellom installasjonene, sier han.Han sier at det er planlagt et møte med campingplasseierne og på den måten få til dialog og løsninger.

— Vi tenker også at det er naturlig å lage en ny regulering av disse områdene og samtidig gå gjennom regelverk og hvordan forholdene nå er på campingplassene, sier Udland.

Han er opptatt av å finne løsninger slik at campingplassene lever videre.

— Jeg opplever også at brannvesenet er opptatt av det, sier Udland.