Brekkestø i Lillesand er en godt bevart uthavn Foto: Helge Corneliussen
Svinør i Lindesnes er en godt bevart uthavn Foto: Tore André Baardsen

— Vi har noe helt unikt i uthavnene våre. Ingen steder i verden finnes en slik rekke av godt bevarte uthavner. De var helt spesielle bosettinger, sier fylkeskonservator Yvonne Willumsen i Vest-Agder.

Svinør i Lindesnes er en godt bevart uthavn Foto: Tore André Baardsen

Hun tenker da på alle uthavnene mellom Hidra i vest til Lyngør i øst. Det er rekken av uthavner, helheten, som kan være interessant å få inn på verdensarvlisten, ikke bare enkelthavner.

— Denne kultursaken er jeg villig til å bruke penger på. Vi får det ikke til hvis ikke vi forsøker. Det ville vært en fantastisk mulighet. Uthavnene våre er noe helt spesielt, sier Frps Kåre Glomsaker.

Han leder samferdsel, kultur og miljøutvalget i Vest-Agder fylkeskommune.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Satsingsområde?

Det var tirsdag de store planene ble presentert for landsdelenes mektigste politikere på et møte i Grimstad.

Ingen steder i verden finnes en slik rekke av godt bevarte uthavner.

Aust-Agders kultursjef Per Norstrøm la fram ideen for Regional Samordningsgruppe. I den sitter blant andre Agders to fylkesordførere og ordførerne i Arendal, Kristiansand og Grimstad. Alle ble begeistret.

Gruppen skal nå bestemme noen kulturelle satsingsområder for Sørlandet fram mot 2020. Å komme inn på verdensarvlisten, er ett av forslagene.

— Det vil koste betydelig. Det vil ta flere år, men det hadde vært gøy. Vi må i så fall få i gang ei prosjektgruppe. Vi trenger å se litt stort på det, av og til, sier kulturdirektør Stein Tore Sorthe i Kristiansand.

Sorthe ser også turistpotensial. Han mener det stort sett er hyttefolk fra Rogaland og Østlandet som kommer til skjærgården i dag. Å løfte skjærgården internasjonalt, ser han et stort potensial i.

Les også:

Vil ta tid

Cirka ti år vil det ta å få avklart om sørlandske uthavner skal inn i samme kategori som Keops-pyramiden i Egypt eller den kinesiske mur i Kina.

Brekkestø i Lillesand er en godt bevart uthavn Foto: Helge Corneliussen

Verdensarvlisten blir stadig lenger. Over 1000 steder fra 157 land er med.

— Uthavnene hadde alt. De var små byer med toll, post, skole, handel. Veldig mye av bygningsmassen er bevart, men det er rekken langs kysten som gjør det enda mer spesielt og viktig, sier Willumsen.

— Vi må gjøre dette i dialog med kommuner og folk som bor i uthavnene, sier Glomsaker.

Les også:

Unikt

Avgått fylkeskonservator Frans-Arne Stylegard har sagt at uthavnene er det eneste som er unikt nok på Sørlandet til å få landsdelen på Unescos verdensarvliste. Det er miljøverndepartementet som i så fall må nominere uthavnene på vegne av Norge.

Riksantikvar Jørgen Holme har uttalt at uthavnene bør verdsettes høyere og vernes bedre.