ARENDAL: 15. juli i fjor skal politiet ha fått melding fra folk som reagerte på en bilist som sto parkert i en busslomme like ved politistasjonen. På dashbordet i bilen lå det et par håndjern og en amerikansk politilue.

Politiet bestemte seg for å ransake bilen og fant en ladd revolver og to kniver. Ifølge politiet skal mannen ha opplyst at han var oppgitt over den dårlige politidekningen i Risør og at han ønsket å hjelpe.

— Det er ikke en kjeft på jobb etter klokka fire. Jeg har derfor tatt på meg å passe litt på i byen. Jeg er en slags mobil natteravn, sa 70-åringen da han forklarte seg i Aust-Agder tingrett mandag.

Risikerer fengsel

Pensjonisten står nå tiltalt for en rekke brudd på våpenloven.

— Han er fullstendig usikket til å ha våpen, sier aktor Leif Aleksandersen, som ba retten dømme mannen til 90 dagers ubetinget fengsel.

70-åringen, som i en årrekke har vært medlem av en skytterklubb, hevdet at han akkurat hadde vært på skytebanen denne søndagskvelden. Han bedyret at han aldri tidligere hadde kjørt rundt med et ladd våpen.

— Jeg vet ikke hvorfor jeg ikke tømte revolveren da jeg forlot skytebanen. Etterpå tok jeg en runde på brygga og stoppet på busstoppet for å sole meg litt i det fine været. Det var da politiet plutselig dukket opp, sa 70-åringen, som nekter straffskyld etter tiltalen.

Kjøpt i USA

Han hevdet samtidig at politiet i Risør var godt kjent med at han "patruljerte" i byens gater på eget initiativ.

— Jeg bruker bilen som arbeidsbil og har alltid med meg de to knivene som politiet fant. Håndjernene og politilua er noe som alltid ligger der, sa 70-åringen.

Revolveren han hadde meg seg i bilen skal han ha kjøpt i USA for over 20 år siden. 70-åringen skal under sitt opphold i USA ha blitt kjent med flere politimenn.

— Jeg var med dem rundt og så mye elendighet. Det kan nok ha hatt en betydning for holdningen min, sa 70-åringen på spørsmål fra sin forsvarer, Øyvind Aakerøy.

Ladd rifle på soverommet

Etter pågripelsen gjennomførte politiet en ransakelse av 70-åringens bolig, hvor det ble avdekket flere brudd på våpenloven.

Ifølge tiltalen oppbevarte Risør-mannen en ladd Mauser-rifle i et skap på soverommet. I en kommode på soverommet ble det funnet en ladd Beretta kaliber 22 og på en hylle i kjellerboden lå det store mengder ammunisjon som ikke var låst inn i henhold til reglene i våpenloven.

Alle våpnene skal være registrert på lovlig vis.