Pen krystall fra Letchworth, Kristiansands vennskapsby i England. Foto: Lars Hollerud
Noen har røkt opp sigarene fra Flekkefjord. Foto: Lars Hollerud
På baksiden står det at dette var bystyret fra 1968 til 1971, selv om de bare var 12. I alle fall var Leo Tallaksen ordfører. Foto: Lars Hollerud
Maleriet av Kristiansand domkirke ble forært kommunen av Einar (Baker) Hansen, byens ordfører fra 1972-75. Maleriet til høyre viser pianolærerinne Magnhild Stybe. Hun forærte selv bildet til Kristiansand teater. Foto: Lars Hollerud
Pål Karsten Kristensen klør seg i skjegget og lurer på hvor det er blitt av badstubildet på kollasjen fra Kristiansands Bad. Foto: Lars Hollerud
30. august 1963 sang et kor fra Strasbourg i Kristiansand. Foto: Lars Hollerud
Det er ikke bare mosaikken på Odderøyahallens frontvegg som er gitt av Rajshahi. Også dette bildet kommer fra vennskapsbyen i Bangladesh. Foto: Lars Hollerud
Fjernt minne fra folkeskolen. Foto: Lars Hollerud
Kristiansands 300-års jubileum ble, som følge av andre verdenskrig, først feiret i 1951. Dette er gaven fra Vest-Agder fylke. Foto: Lars Hollerud
Dette bildet av Festningen ble gitt av den norske generalkonsulen for Latvia, Arvid Grundekjøn, til Kristiansand kommune i 1997. Foto: Lars Hollerud
Katten i hjørnet. Foto: Lars Hollerud

Det lurer Pål Karsten Kristensen på.

Rådgiveren i kulturdirektørens stab vet til gjengjeld mer enn noen andre hva Kristiansand kommune har fått, for eksempel når runde tall er markert, når noen fra vennskapskommuner har ankommet eller når noen, av offisielt ukjente grunner, bare vil være hyggelig med en politiker eller byråkrat.

I alle fall er det falt i Kristensens lodd og sortere og registrere så mye som mulig i en inventarprotokoll.

Fjernt minne fra folkeskolen. Foto: Lars Hollerud

— Jeg klarer ikke å finne ut av alt. Det er i alle fall helt sikkert, sier Kristensen, og kikker rundt seg i ett av lagrene, et klasserom i gamle Kongensgate skole.

Maleriene, vasene, lysestakene, fatene, bøkene, en OL-fakkel og en svart katt står der, sammen med enda mye mer, i påvente av plassering i Rådhuskvartalet og/eller andre kommunale institusjoner.

Eller et annet lager et annet sted.

I helt tilfeldig rekkefølge viser han eksempler på hva som gjennom årene er mer eller mindre høytidelig overrakt.

Forsinket

«Vest-Agder fylke helsar Kristiansand by», kan vi lese på en diger sølvvase, med 5. juli 1951 risset inn.

Det var denne dagen og dette året Kristiansand feiret sine 300 år, riktig nok ti år på etterskudd som følge av andre verdenskrig.

Ved samme anledning bød Flekkefjord kommune på sigarer i pent sølvskrin.

Nå er sigarene borte.

Noen har røkt opp sigarene fra Flekkefjord. Foto: Lars Hollerud

Byens siste ordfører fra Venstre, Einar Hansen (1972-1975), populært kalt Einar Bager, overrakte sin arbeidsgiver et stort maleri av domkirken.

Hansen og Stybs

Ved siden av står et nesten like stort maleri, et portrett av pianolærerinne Magnhild Stybs, som hun selv forærte Kristiansand teater.

Maleriet av Kristiansand domkirke ble forært kommunen av Einar (Baker) Hansen, byens ordfører fra 1972-75. Maleriet til høyre viser pianolærerinne Magnhild Stybe. Hun forærte selv bildet til Kristiansand teater. Foto: Lars Hollerud

Kristiansands bad var det også noe som het en gang. Etter skriften å dømme et tilbud for velstående på 1800-tallet, med innretninger som hvilebænk og cirkeldusch.

Bildet av 1. kl. badstue er forresten borte fra kollasjen.

I en pappeske hviler en biografi om Jørgen Løvland sammen med Start i hundre og Det sjømilitære forsvar på Agder i fire bind.

Vennskap

— Her ser du eksempler på hva vennskapsbyers utsendinger har hatt med seg, sier Kristensen, og viser krystall fra Letchworth, en skytsengel fra Hjørrring og et maleri fra Rajshahi.

Han antar at også Trollhättan i Sverige, Kerava i Finland, Reykjanesbær på Island, Münster i Tyskland, Orleans i Frankrike, Gdynia i Polen og Walvis Bay i Namibia er representert i pappeskene.

Noen av disse tingene skal pryde rom i Rådhuskvartalet som får vennskapsbyers navn.

30. august 1963 sang et kor fra Strasbourg i Kristiansand. Foto: Lars Hollerud

— Hva slags gaver har Kristiansands utsendinger med seg på tur?

— Stort sett kunstverk. I inneværende periode vil det si trykk laget av Bjørn Aurebekk (det gamle branntårnet) og Hans Bentsen (Festningen).

Blant stabler av bilder står Kulturskadeprisen '89, gitt til Normann Daland som rev en hel rekke med gamle hus, og Kristiansand bystyre som ga ham lov til å gjøre det.