Utenfor Arkivet og Samsen og andre steder i Kristiansand henger plakater med overskriften «Til kamp». Plakatene henviser til nettsiden til «Den norske motstandsbevegelsen», en organisasjon som hyller Adolf Hitler og tar til orde for nazistisk revolusjon i Norden.

Svenska motståndsrörelsen under en demonstrasjon ved den Sør-Afrikanske ambassaden i Stockholm i 2010. Denne dagen kom det til sammenstøt med politiet, slik det har gjort en rekke ganger når organisasjonen har markert seg i gatebildet. Foto: Persson, Fredrik

I følge nettsiden er plakatene hengte opp de siste månedene. Her går det også fram at det er etablert en lokalgruppe på Sørlandet under navnet «Motstandsrede nr 2».

Organisasjonen har ikke besvart Fædrelandsvennens henvendelser.

Voldelig

Tor Bach har fulgt «Den norske motstandsbevegelsen» tett som redaktør i Vepsen, et nettsted som driver undersøkende journalistikk mot rasistiske antidemokratiske miljøer.

— De er en satellitt av Svenska Motståndsrörelsen, som er den mest voldelige rasistorganisasjonen i Sverige for tiden, sier Bach.

Faksimile fra Nordfront.net Foto: Leer-Salvesen, Tarjei

Svensk politi advarer mot organisasjonen, som tar til orde for en nordisk nasjonalsosialistisk revolusjon. Der knyttes de til en rekke gatekamper og voldsepisoder.

Advarer

Generelt beskriver Bach avleggeren i Norge som liten og ubetydelig i omfang, men ser med bekymring på at det nå etableres lokale grupper.

— Man må ha to tanker i hodet på én gang her. Det er ingenting som tyder på at de har kraft i seg til å true samfunnet slik de har visjoner om. På den annen side: Det er bekymringsverdig hvis denne type grupper får fotfeste lokalt og kan samle noen ungdommer rundt en lokal kjerne. Dette er et miljø med voldelige ambisjoner. Noen kan være uheldige og bli utsatt for dette, sier Bach.

Han trekker linjene både til volden i Sverige og drapet på Benjamin Hermansen i Oslo i 2001. ## Svensk dokumentarfilm

Denne uken sendte SVTs «Uppdrag Granskning» en dokumentarfilm om rasistisk motivert vold, med fokus på Svenska Motståndsrörelsen. Programleder i Uppdrag Granskning, Janne Josefsson, følte seg truet av organisasjonen, som forlangte å få bli intervjuet hjemme hos ham på hans hemmelige adresse.

De siste månedene har «Den norske motstandsbevegelsen» vært omtalt i mediene i Rogaland etter protester mot et asylmottak i Sandnes. En lokal gruppe som kaller seg «Borgervernet» aksjonerte mot det planlagte asylmottaket i samarbeid med «Den norske motstandsbevegelsen».

PST frykter enkeltpersoner

Politiets sikkerhetstjeneste vil ikke kommentere organisasjonen spesielt, og gir kun kommentarer på generelt grunnlag. Kommunikasjonsrådgiver Siv Alsén sier høyreekstreme miljøer i liten grad utgjør noen trussel i samfunnet. De er veldig få og veldig små, og disse miljøene består av løse nettverk.

Men miljøene tiltrekker seg enkeltpersoner som kan utgjøre en trussel.

— For noen kan frustrasjon og andre forhold føre til at de utfører voldshandlinger. Siden de høyreekstreme miljøene er små, betyr enkeltpersoners initiativ veldig mye, sier Alsén.

Hun sier utenlandske ekstremister kan være involvert ved markeringer i Norge, og slik holde kontakten med norske ekstremister.

Stiftelsen Arkivet reagerer

— Dette er skremmende lesning. Jeg blir overrasket over nettsiden til denne organisasjonen. Den er nokså avansert både i symbolbruken og omfanget. Her er en mengde tekster som viser at vi har å gjøre med en gjennomtenkt, reinspikka nazisme. Jødehetsen er fremtredende. Noen har brukt mye tid og krefter på dette, sier Aslak Brekke, direktør ved Stiftelsen Arkivet.

Han reagerer også på et bilde organisasjonen har tatt med en plakat de har hengt opp, der Arkivet er synlig i bakgrunnen.

— De som har komponert dette bildet, må ha tenkt litt. Dette er en vekker, og det er nødvendig å reagere på dette. Vi eksisterer for å advare mot nettopp den type tenkning som disse miljøene står for, sier Brekke.

Stiftelsen Arkivet holder til på det gamle Statsarkivet i Kristiansand, som var Gestapos hovedkvarter og torturkammer under 2. verdenskrig.