Kristiansand Høyres nominasjonsmøte valgte enstemmig Harald Furre som partiets ordførerkandidat. Foto: Kjartan Bjelland
Renate Hægeland (i midten) vant kampvoteringen med Mette Roth (t.h.) om 2. plassen på listen. Til venstre i bildet tidligere ordfører Bjørg Wallevik. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg har store ambisjoner på vegne av kristiansandsskolen. Vi må få større fokus på innhold. Som skoleeier må vi komme i dialog med lærerne, og finne gode måter på å øke læringen på. En styrking av skolen betyr nødvendigvis ikke bare mer penger. Kristiansand bruker allerede mye penger på skolen, sier Harald Furre.

Høyres ordførerkandidat mener Kristiansand må tørre å bruke de resultatene de har i skolen til å gjøre undervisningen bedre. Han viser til at det selv om resultatene som elevene i Kristiansand oppnår er litt bedre enn landsgjennomsnittet, så presterer kristiansandselevene svakere enn i de andre større byene. Det er også store forskjeller fra skole til skole i de ulike bydelene.

LES OGSÅ:

Han ser imidlertid ikke for seg at tiden er moden for å endre på dagens skolestruktur, og tror kanskje besparelser i drift ved skolenedleggelser vil kunne bli spist opp av behovet for investeringer i nybygg. Økt satsing på etterutdanning av lærere og tilbud om sommerskole kan etter Harald Furres mening være veien å gå.

Frir til Venstre

Lokalt ønsker Harald Furre å bygge videre på samarbeidet som Høyre i dag har med KrF, Frp og Pensjonistpartiet, men ønsker også et samarbeid med Venstre. Mens sittende ordfører Arvid Grundekjøn på nominasjonsmøte uttrykte glede for at ingen har ytret ønske om å flørte med Arbeiderpartiet, er Harald Furre mer forsonende.

— En skal ikke glemme at Arbeiderpartiet og Høyre har stått sammen i flere store viktige saker for Kristiansand, og kvaliteten på et demokrati handler om hvordan en behandler opposisjonen, sier han.

Vi være raus

Harald Furre sier han vil arbeide for at Kristiansand skal være en raus storby, der også minoriteter og svake grupper skal føle seg inkludert. Han ønsker ikke et lokalt tiggerforbud, dersom dette ikke blir innført for hele landet.

Storkommune

På spørsmål om hvordan han ser på kommunereformen svarer han som trolig blir Kristiansands neste ordfører slik.

— Jeg håper nabokommunene har lyst til å leke med Kristiansand, men de må jo selvsagt gjøre sine egne valg. Jeg tror en stor sørlandskommune vil stå bedre rustet til å finne gode løsninger i for eksempel skolen, men det er samtidig viktig at kommunen blir for tungrodd og byråkratisk. Kanskje kan en modell med kommunedelsutvalg være med å ivareta demokratiet og nærheten til innbyggerne. Det ser jeg også for meg at dagens Kristiansand kan deles opp i flere bydeler.

Kampvotering

Foran Høyres nominasjonsmøte var det knyttet stor spenning til hvem som skulle få den viktige andreplassen, som det har vært tradisjon for i partiet få oppgaven som gruppeleder. Renate Hægeland som var foreslått av nominasjonskomiteen vant kampvotering med 45 stemmer mot Mette Roth som fikk 29 stemmer. Dagens gruppeleder, Hans Otto Lund, var av nominasjonskomiteen avspist med en 15. plass på lista. Han ble på nominasjonsmøtet foreslått på en 10. plass, men nykommer Arve Stokkelien beholdt plassen.

Selv om nominasjonskomiteens liste til slutt ble vedtatt uten endringer var flere kritiske. Arvid Grundekjøn sa han ønsket seg flere seniorer, og mente at Hans Otto Lund hadde fortjent en bedre plass.

— Hvor er Unge Høyres kandidater gjemt, spurte Mikael Pedersen. Han mente 18 år gamle Amalie Gunnufsen burde fått en mye bedre plass en 17. — Bare Harald Furre kan måle seg med Wenche Tronstad og Hans Otto Lund. Det er for galt at disse to er avspist med en 12. og 15. plass, mente, Per Juell Larsen.

Nominasjonsmøtet vedtok at de fire øverste navnene skal forhåndskummuleres.

Dette er lista:

1. Harald Furre, 2 Renate Hægeland, 3. Pål Harv, 4. Helene Knudsen, 5. Mette Roth, 6. Odd Nordmo. 7. Kristin Wallevik, 8. Gordon Fuglestad, 9. Ingrid Hopp, 10. Arve Stokkelien, 11. Alan Ahmadi, 12. Wenche Tronstad, 13. Inger Skeie Hansen, 14. Sindre Hellevik, 15. Hans Otto Lund, 16. Lisbeth Andersen, 17. Amalie Gunnufsen, 18. Karen Bjørnes Havåg, 19. Terje Pettersen, 20. Hedda Løvland, 21. Jan Eide, 22. Dag O. Ottosen, 23. Erik Rostoft, 24. Harald Bjøran, 25. Tom Opsahl Svendsen, 26. Gunnar Steen, 27. Hilvi Eidjord, 28. Hege C. Ruud, 29. Torill Pedersen, 30. Daniel Johansen, 31. Ronny Sæbø, 32. Yngvar Aulin, 33. Vegard Launes, 34. Audun Smefjell, 35. John Kenneth Meberg, 36. Finn Øvrevik, 37. Sølve Kristensen, 38. Tonje Lassen, 39. Morten Nilsen, 40. Kari Sædberg, 41. Ronny Andersen, 42. Erik Løland, 43. Helene Ranestad, 44. Tore Ingar Austad, 45. Rune B. Jenssen, 46. Tom Stig B. Johanssen.