Stein Dvergsnes (t.v.) oppdaget dekktyveriet da naboen Kjetil Jensen kom på besøk mandag. Begge ble frastjålet fire dekk hver. Foto: Kjartan Bjelland

— Du blir jo sinna. Det er ubehagelig at folk går inn på eiendommen din og bare forsyner seg, sier Stein Dvergsnes til Fædrelandsvennen.

Siden begynnelsen av oktober har minst 50 sørlendinger blitt utsatt for dekktyveri. I helga kom kjeltringene på besøk i Morildveien i Randesund.

Denne personen ble fanget opp av et overvåkningskamera på Hånes natt til tirsdag. Da utelampen slo seg på, forsvant han fra stedet. Bildet ble denne uka publisert av politiet i forbindelse med dekkbanden som herjer på Sørlandet. Foto: Privat

— Det er helt sinnssykt. Her har de vært i tre garasjer og ingen har sett noe. Det gjør en litt utrygg, sier Dvergsnes.Selv oppdaget han tyveriet da naboen Kjetil Jensen kom på besøk mandag.

— Han fortalte at han hadde blitt frastjålet fire dekk og lurte på om jeg hadde sett noe. Jeg ble jo litt urolig og sjekket min egen garasje. Det viste seg da at fire vinterdekk jeg hadde hengt på veggen, var borte, sier Dvergsnes.

Hadde låst garasjen

Han er sikker på at han hadde låst garasjen og tror tyvene har tatt seg inn gjennom garasjedøra.

— Den er litt vanskeligere å lukke igjen enn den var før, sier Dvergsnes.

Torsdag ble et tredje tyveri avdekket i samme gate.

— Det er fryktelig irriterende, men hva skal en gjøre, sier Frode Andersen, som ble frastjålet åtte dekk med felger.

— Fire av dem var til en Audi A7. De styggeste dekkene, som tilhørte en annen bil, lå igjen, sier Andersen.

Har stjålet 250 dekk

Politiet anslår at minst 250 dekk har blitt stjålet siden begynnelsen av oktober. 19 av tyveriene har skjedd i Grimstad, 14 i Randesund, 11 i Lillesand og 6 i Arendal. Hvem som står bak er uvisst.

— Det er dårlig med fingeravtrykk og andre spor. Vi er avhengig av hjelp fra publikum. Foreløpig er det ingen som har sett noe. Vi ber folk om å være på utkikk, blant annet etter biler som kjører sent. Vi mistenker at tyvene har spanet på interessante bilmerker i forkant, sier etterforskningsleder Jan Nesland ved Randesund politistasjon.

I noen tilfeller skal dekkene ha blitt annonsert til salgs på Finn.no før de ble stjålet.

Kommer om natten

Nesland opplyser at alle tyveriene har skjedd på kvelds- eller nattestid.

— Dekkene har ligget i boder, garasjer eller utendørs. Det stjeles både sommer- og vinterdekk, mange med originale felger, sier Nesland.

Stein Dvergsnes (t.v.) oppdaget dekktyveriet da naboen Kjetil Jensen kom på besøk mandag. Begge ble frastjålet fire dekk hver. Foto: Kjartan Bjelland

Politiet har sikret seg et overvåkningsbilde av en ukjent person som oppsøkte en bolig midt på natten. Mannen forsvant da utelyset gikk på, uten å foreta seg noe kriminelt.Om kjeltringene er norske eller utenlandske er uvisst.

— Det er vanskelig å si, men det er kanskje mest sannsynlig at det er utlendinger. Det virker målrettet, sier Nesland.

Samler etterforskningen

Stein Dvergsnes mistenker at det er en utenlandsk bande som står bak.

— Mengden tilsier jo at dette skal ut av landet. Jeg har vanskelig for å tro at alle disse dekkene kan omsettes i Norge. De står vel lagret i en trailer et eller annet sted, sier Dvergsnes.

På grunn av omfanget vil politiet nå vurdere en mer samlet etterforskning. Foreløpig har hver enkel driftsenhet håndtert sine egne saker.

— Omfanget er nå så stort at vi er nødt til å prioritere dette, sier Nesland.

Ber folk sikre dekkene bedre

Dersom dekkene dine stjeles fra en ulåst garasje, får du neppe erstatning av forsikringsselskapet.

— Dekk som oppbevares i garasjer og boder må være innelåst. Dersom de lagres i en fellesgarasje, må de være låst fast, sier informasjonssjef Arne Voll i Gjensidige forsikring.

Han oppfordrer folk til å sikre dekkene sine bedre.

— I dag bruker folk mye penger på dekk og felger. Det er verdier for millioner som står lagret i garasjer rundt forbi, nærmest uten sikkerhetsutstyr. En kjetting koster ikke all verden, sier Voll.

Dersom dekkene er innelåst eller lenket fast, vil eieren få penger tilbake.

— Dersom du har kasko eller tyveriforsikring, får du erstatning av oss, mot å betale en egenandel. Hvor høy den er varierer, men det kan typisk dreie seg om noen tusenlapper, sier Voll.