Byene Sandnes, Skien, Drammen og Fredrikstad ser nå på muligheten for om de skal slå seg sammen med nabokommunene.

Hvis de lykkes, mens Kristiansand blir stående igjen alene, vil Kristiansand miste plassen som Norges femte største by og havne på en niende plass.

Øverst---nett---2x3-580-pix.jpg Foto: Torstein Øen
Bunn-nett-2x3-580-pix.jpg Foto: Jan Mortensen, grafikk

Ordfører Arvid Grundekjøn (H) mener det er uheldig.

— Det dreier seg om hvilken gjennomslagskraft du har overfor nasjonale myndigheter. De fem - seks største byene vil naturlig få mer oppmerksomhet. I dag får vi stort sett de møter vi trenger og det er viktig når vi vil ta opp saker som utvikling av universitetet og infrastruktur, sier Grundekjøn.

Han mener det også er viktig for å være synlig og attraktiv og tiltrekke seg arbeidskraft.

Rykker forbi

Den politiske ledelsen i byene som kan rykke forbi Kristiansand, tenker omtrent på samme måte.

• I Fredrikstad diskuteres flere muligheter for sammenslåing. Det mest aktuelle nå er at de slår seg sammen med Hvaler og Råde. Bare det vil gjøre byen større enn Kristiansand.

— Vi er også opptatt av hva som skjer andre steder. Hvis andre slår seg sammen, er det et argument for å gjøre det her også, sier ordfører Jon Ivar Nygård (Ap).

• I Drammen diskuteres det en sammenslåing med både Lier og andre nabokommuner. De kommer da lett over 100.000 innbyggere.

• I Grenland ønsker Skien en prosess med sammenslåing. I tillegg til at nabobyene Porsgrunn og Skien kan bli en kommune, kan også andre kommuner bli med.

— Det er viktig for oss å være et regionalt kraftsenter og at vi er en stemme som blir hørt i sentrale strøk. Det er blant annet viktig når statlige arbeidsplasser fordeles, sier Øystein Beyer (Ap), ordfører i Porsgrunn.

• Sandnes er likevel den byen som raskest kan rykke fra Kristiansand. Her er de allerede i gang med å utrede en sammenslåing med sine nabokommuner, noe som vil gi kommunen nærmere 140.000 innbyggere.

Nabokommuner

Grundekjøn mener det nå er viktig at også Kristiansand får til en kommunereform der de slår seg sammen med nabokommuner.

— Det at vi er en stor og dynamisk by er viktig for at vi skal kunne bygge oss opp som en by som tiltrekker seg arbeidskraft. Hvor mye det endres om vi går fra femte til syvende plass, er vanskelig å si. Men jeg mener det er viktig å holde posisjonen for å være synlig og attraktiv, sier Grundekjøn.

— Hvem mener du Kristiansand bør slå seg sammen med?

— Det er mye logikk å se på det samarbeidet vi har hatt i knutepunktet (Kristiansand, Lillesand, Birkenes, Iveland, Søgne, Songdalen og Vennesla). Men det er en prosess, og jeg tror ikke vi skal begynne med konklusjonene.

Støtte

Grundekjøn får støtte fra forskere for sitt syn. Avdelingsleder ved Agderforskning, Roger Normann, mener det er viktig for Kristiansand å beholde sin posisjon.

— Bare i et spørsmål som tildeling av storbymidler er det viktig. Her er det ganske store midler som fordeles.

Han mener det også er viktig for Kristiansand å beholde dialog med sine nabokommuner slik at de kan få til en sammenslåing.

— Dette dreier seg om å beholde den statusen du har som storby. Det er noen diskusjoner som man kommer inn i når man er blant de fem største, som man kanskje ikke ville kommet inn i om man var blant de 20. Forsker ved Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR), Jan Erling Klausen, tror det er viktig for norske byer å ikke bli forbigått i folketall.

— Det har blitt en sterkere konkurranse mellom byene om å framstå som attraktive. Det er en trend som har kommet fra utlandet og som har blitt mer framtredende de siste årene.

Lang prosess

Ordfører i Lillesand, Arne Thomassen (H), er enig med sin kollega i Kristiansand om at det trengs et sterkt senter i Agder.

— Det har vi tenkt mye på, men vi må se hva storbyen selv vil og hva som kommer derifra, sier Thomassen.

For Lillesand kan resultatet like gjerne bli at de slår seg sammen med Grimstad og Birkenessom at de går mot Kristiansand.