VENNESLA/IVELAND: 50 prosent av de spurte i Vennesla vil slå seg sammen med Iveland, 33 prosent vil stå alene. Fem prosent vil ingen av delene, mens 12 prosent vet ikke. I Vennesla er det prosentvis like mange kvinner og menn som mener at kommunen bør slås sammen med Iveland, og det samme gjelder de som ikke vil slå seg sammen.

I Iveland vil 67 prosent fortsette som selvstendig kommune, mens 21 prosent vil slå seg sammen med Vennesla. En prosent vil ikke ha noen av alternativene, mens 11 prosent vet ikke. I Iveland er det et flertall av menn, på 76 prosent, som ønsker at kommunen skal stå alene, mens 59 prosent av kvinnene mener det samme.

Ikke overrasket

— Jeg er ikke overrasket over disse tallene, sier ordfører Gro-Anita Mykjåland i Iveland. Fortsatt gjenstår både folkemøte og folkeavstemning før politikerne i Iveland skal bestemme seg for om de vil slå seg sammen med Vennesla.

- Vil politikerne i Iveland stemme slik flertallet i undersøkelser og folkeavstemning viser?

— Det vet jeg ikke, sier Mykjåland.

Tredjeplass

Hun peker på at Iveland ligger på tredjeplass i Norge over kommuner som taper mest penger per innbygger dersom den velger å stå alene. Rundt 3500 kroner i året per innbygger, og i overkant av 3,5 millioner kroner i året, opplyser hun.

— Dermed vil politikerne måtte vurdere hvor vi skal øke avgiftene, og om vi må legge ned tilbud, sier Mykjåland.

Hun mener de neste ukene blir veldig spennende, og håper at politikerne bidrar til at all relevant informasjon om konsekvensene av valgene blir formidlet til innbyggerne.

Totalt i begge kommunene er 47 prosent for og 36 prosent mot sammenslåing.

Forventet

— Dette var akkurat som forventet, sier ordfører Torild Brandsdal i Vennesla. Hun har opplevd stemningen akkurat slik blant venndølene.

— Dette var et veldig entydig råd til politikerne om å anbefale sammenslåing med Iveland, så nå er det opp til dem, sier Brandsdal.

Tendens

jon p. knudsen3.jpg

— Dette føyer seg helt inn i den tendensen vi ser hele veien. I den lille kommunen er det større motstand mot sammenslåing, enn i den store, sier førsteamansuensis Jon P. Knudsen ved Universitetet i Agder.- I innbyggerundersøkelsen i Kristiansand ble det stilt rundt 50 spørsmål for å avklare verdivurderingene til befolkningen. Hvilken verdi har denne undersøkelsen som bare stiller ja-nei-spørsmål?

— Det har sin verdi å få en pekepinn på hva befolkningen mener, sier Knudsen.

Spørsmål

Det viser resultatene av innbyggerundersøkelsen hvor 800 venndøler og 200 ivelendinger fikk tre spørsmål:

1. Hvilket alternativ mener du er best?

A: At Vennesla/Iveland fortsetter som egen kommune.

B: At Vennesla/Iveland slår seg sammen med Iveland/Vennesla kommune.

2. Er du mann eller kvinne?

3. Hvor gammel er du?

Resultatene er vektet på kjønn, alder og geografi (kommune).

Iveland har godt og vel 1300 innbyggere, mens Vennesla er 10 ganger større med over 14000. Mandag 6. juni er det folkeavstemning om kommunereformen i Lillesand, Birkenes, Søgne, Songdalen, Iveland, Flekkefjord, Farsund og Kvinesdal. Politikerne i Vennesla ville ikke ha folkeavstemming.