Her har MS Bragdøya lagt til ved Bragdøya. Foto: Magnus Nødland Skogedal
Båten kjører tre ganger daglig fram til 10. august. Foto: Magnus Nødland Skogedal

Klokka 10.55 lørdag morgen ligger MS Bragdøya og venter på Pir 6. Skipper Geir Buås ønsker hjertelig velkommen, og tar turen inn i styrhuset. Båten snur lett, og vi er på vei mot første stopp, Bragdøya.

Skipper Geir Buås styrer båten, og den går visstnok som en drøm. Foto: Magnus Nødland Skogedal

— Med denne båten kan du danse hallingdans, den er så god, sier Buås, før han opplyser passasjerene om hvor livvestene befinner seg.

39 passasjerer er med på dagens første tur, og mesteparten er samlet på dekk for å nyte solskinnet og sjøen. Blant dem er Bente Karlsen Røstad, som driver ettervern for rusavhengige på Bragdøya.

— I dag er første gangen jeg bruker båten. Det er helt fantastisk at de har fått til et slikt tilbud, jeg skal bruke denne mye i sommer, sier Røstad.

- Mitt paradis

Erlend (t.v.) og Bente Stoveland koser seg på Bragdøya. Foto: Magnus Nødland Skogedal
Aron Kverme Malmin (t.v.) og Isak Stoveland koser seg på Bragdøya. Foto: Magnus Nødland Skogedal

Turen ut til Bragdøya tar et kvarter, og det er tydelig at mange har tatt turen til øya for å bade. Svabergene er fulle av folk, og det skal godt gjøres å finne båtplass. I vannkanten sitter Bente og Erlend Stoveland.— Dette er blitt øya mi, mitt paradis. Både på grunn av det kulturelle, med museet, og på grunn av badelivet. Det er nesten synd at du skriver om denne plassen, for jeg vil gjerne ha den for meg selv, sier Bente Stoveland og ler.

Stranden er full av barn, ungdom og voksne som bader, soler seg og fanger krabber. Flere har slått opp telt langs stranda, og det lages mat på stormkjøkken.

Det er ikke lenge båten stopper før den skal videre til Randøya. Dit er Nina Hove på vei for å nyte fridagen sin.

— Til vanlig jobber jeg som matros her på båten, og nå vil jeg ut selv. De som har vært med oss på rundturene synes det er veldig flott. Cruiseturister kommer jo fra en stor båt selv, men de synes det er ypperlig å få ta en tur i den indre skjærgården, sier Hove.

Guiding

Foruten transporten tilbyr badebåten også guiding underveis.

— På turene som går klokka 14 fra Pir 6 har vi en times tur på byfjorden med en times stopp på Bragdøya. Da har du anledning til å gå av og spise is. De siste dagene har også stadig flere kommet med telt og soveposer på båten, de skal nok ut og overnatte på øyene, sier Hove.

En av dem som skal ut og overnatte er John Espen Tofteberg, som har med seg sønnene Krister (6 år) og Markus (9 år).

— Dette er et kjempeflott tilbud. Jeg har ikke båt selv, så det er jo godt å kunne komme seg ut. Vi har med oss telt, fiskestenger, frisbee, krabbefanger og en hel del andre greier, sier Tofteberg.

- Ikke bli klypt

Brødrene Krister og Markus gleder seg til å komme i land.

Ruben Brattås (3 år) stortrivdes på MS Bragdøya. Foto: Magnus Nødland Skogedal

— Jeg gleder meg mest til å fiske, det hadde vært gøy å få en stor torsk. Vi skal fange litt krabber også, men aldri bli kløpet av dem, for det gjør vondt, sier Krister.

De går i land på Dvergsøya, hvor båten stopper i 20 minutter. Etterpå går turen tilbake til Bragdøya.

— Straks vi legger til kai blir båten brukt som stupebrett, smiler skipper Buås.

Folk strømmer på båten før returen til Kristiansand, hvor båten legger til kai 13.45. Flere nye passasjerer står klar med telt og bagasje for å stige på.