I mai havner de i Kristiansand tingrett, dersom de ikke blir enige innen den tid.

Her er (t.v.) Grethe Krüger Erdvik, avdelingsleder for anestesien, og Astrid Mathiassen som er avdelingsleder for operasjons- avdelingen, under åpningen av operasjonssalene som er blitt ferdige. Foto: Tore André Baardsen

13 operasjonssaler skulle pusses opp. Budsjettet har foreløpig sprukket med 160 millioner kroner. Årsaken er blant annet feilkalkyler fra prosjektgruppen i 2009, samt at det måtte investeres i et nytt nødstrømsanlegg. Dessuten oppstod det forsinkelser blant annet som følge av problemer med flere av firmaene som skulle gjøre jobben. Utgiftene til konsulenter og arkitekter ble 12 millioner kroner dyrere enn antatt.

Sykehusinfeksjoner

Oppgraderingene til en sum på rundt 400 millioner kroner skulle sikre ordentlig ventilasjonsanlegg for å redusere sykehusinfeksjoner, bedre utstyr til behandling av pasientene og større rom.

For litt over ett år siden sto fire av operasjonssalene klare, prosjektets fase 1, og det er oppgjøret etter disse partene er uenige om. Firmaet Oneco har rundt 1100 ansatte i flere norske byer og en omsetning på rundt to milliarder i året.

Konsernadvokat i Oneco, Arild Storm Larsen, vil ikke kommentere saken.

Saksøkt

Jurist Inge V. Bakken i Sørlandet sykehus bekrefter at sykehuset er saksøkt for 1,7 millioner.

— Ettersom dette er en pågående tvist, ønsker jeg ikke å gi detaljerte uttalelser i saken nå. Men det ligger i sakens natur at SSHF mener at kravet fra OneCo må reduseres. Blant annet tvistes det om dagmulkt, skriver han i en mail til Fædrelandsvennen.

Han opplyser at sykehuset også har en tvist gående mot rådgivningsfirmaet som har levert elektrotegningene som OneCo har arbeidet etter. Han opplyser ikke hvor mye det dreier seg om.

Hodepine

Sykehusets største hodepine i dette prosjektet er imidlertid fullføringen med resten av operasjonssalene.

— Finansieringen er uavklart. Jeg ba i forrige uke om et møte med sykehusledelsen for å få avklart hva som skjer i denne saken, sier avdelingsleder Astrid Mathiassen ved operasjonsavdelingen.

Forsinkelsene og fordyringen av prosjektet gjør nemlig at sykehuset må finansiere resten, fase 2, på nytt. Det betyr at det må sendes ny søknad om lån til Helse Sør Øst.

Ikke penger

I sykehusets styremøte 6. november forklarte økonomidirektør Per Qvarnstrøm under en orientering om budsjettarbeidet for 2015 at det ikke blir penger til operasjonssalprosjektet neste år. Det skulle vært ferdig våren neste år. Men Helse Sør-Øst er i likviditetskrise, og kan ikke bidra.

Mathiassen forteller at de gamle operasjonssalene brukes i dag. Det er satt inn noe nytt utstyr, men ventilasjonssystemet er ikke byttet ut.

— Jeg må vite hva som skjer i denne saken, slik at vi eventuelt kan få til nødordninger inntil prosjektet blir ferdig, sier hun.

Ingen konsekvenser

— Hvilke konsekvenser har det for pasientene at dere må fortsette å bruke de gamle operasjonssalene?

— Det har ingen konsekvenser foreløpig. Antall infeksjoner i de gamle stuene er ikke høyere enn i de nye. Men dette er til plunder og heft for de ansatte, sier Mathiassen.

Fædrelandsvennen har forgjeves forsøkt å få kontakt med teknisk direktør Per Torgersen og økonomidirektør Per Qvarnstrøm ved Sørlandet sykehus fredag.