Freddy de Ruiter (Ap) sabler ned politikerne i Lillesand etter at bystyret vedtok å støtte ett sykehus. Han kaller dem egoistiske og beskylder sine egne partifeller for å være usolidariske med resten av Aust-Agder. Foto: Kjetil Reite

— Jeg synes det er horribelt at den mannen kan gå inn for tre sykehus i fylkestinget og deretter gå inn for ett sykehus i bystyret i Lillesand. Det er forkastelig. Thomassen mener tydeligvis at han kan ha forskjellige meninger ut fra hvilken hatt han har på seg. Da mister han all troverdighet, sier de Ruiter til Fædrelandsvennen.

21. oktober vedtok Aust-Agder fylkesting at en modell med ett sykehus ikke er akseptabelt. 29. oktober vedtok Lillesand bystyre å støtte en modell med ett sykehus med regionale helsesentre. Arne Thomassen (H) støttet begge forslagene, først som fylkestingsrepresentant og deretter som ordfører i Lillesand.

— På fylkestinget gikk Høyre først inn for å utrede et nytt universitetssykehus. Det ble avvist og etter mye styr i debatten kom det et omforent forslag på bordet, som jeg støttet. Jeg ser verdien av å opprettholde funksjoner, men det Freddy snakker om er tre fullverdige sykehus. Det vil det aldri bli i Agder, svarer Arne Thomassen, som sier han ikke tar kritikken fra stortingsrepresentant Freddy de Ruiter alvorlig.

— Det er jeg vant til, sier Thomassen.

- Må tenke hele Agder

I bystyret ble det fremmet et forslag som Thomassen syntes var bedre.

Freddy de Ruiter (Ap) sabler ned politikerne i Lillesand etter at bystyret vedtok å støtte ett sykehus. Han kaller dem egoistiske og beskylder sine egne partifeller for å være usolidariske med resten av Aust-Agder. Foto: Kjetil Reite

— Når Sørlandet sykehus bruker mye penger til nytt psykiatribygg i Kristiansand risikerer vi å stå igjen med to sykehus i Agder, ett på Eg og ett i Flekkefjord. Vi må derfor tenke på hele Agder og ikke bare diskutere kompromisser, sier Thomassen, som nå gir seg på fylkestinget, men går for gjenvalg som ordfører.- Det er blant annet fordi jeg vil være fri til å kjempe for Lillesands interesser, sier ordføreren.

— Hva slags funksjoner bør det være ved dagens sykehus i Arendal og Flekkefjord?

— Det vet jeg ikke, for det kan jeg ikke nok om. Det viktigste er at vi må slåss for noe nytt og moderne som har alle viktige funksjoner. Ellers står vi i fare for å bli en region uten fullverdig sykehus, sier Thomassen.

Kun ute etter Lillesand-sykehus

Freddy de Ruiter kaller Lillesands vedtak egoistisk. Han kritiserer også sin egen partifelle Helge Røed, som mener ett sykehus er best for pasientene.

— Jeg kan ikke se at det er bedre at flere får lengre vei til sykehuset. Tid er ofte avgjørende. Det Røed sier er sludder. Du må ha volum for en del, men det er ingenting som tilsier at den oppgavefordelingen vi har i dag ikke gir et godt tilbud, sier de Ruiter.

Han mener Lillesands-politikerne kun er ute etter er å skaffe seg sykehus i egen kommune.

— De som tror at det kommer til skje, forregner seg kraftig. Hvis en går til det feilaktige skrittet om ett sykehus i Agder kommer jeg til å støtte Kristiansand fremfor Lillesand, sier de Ruiter.

Provosert av kritikken

Helge Røed synes kritikken er provoserende.

— Han burde holde seg for god til å bruke slike uttrykk. Det er dumt at en representant jeg har valgt inn på Stortinget karakteriserer andres synspunkter som sludder. Det blir ikke noen god debatt av det, sier Røed.

Han avviser at han kun er opptatt av å få nytt sykehus i Lillesand.

— Jeg gir egentlig blaffen i hvor det havner. Vi er nødt til å ha et godt tilbud i vår region. Det klarer vi ikke uten å konsolidere ressursene. Dette er helsepolitikk, ikke distriktspolitikk, sier Røed.

- Viktig å ha en god forklaring

Politikere som endrer mening bør ha en god forklaring dersom de ønsker å bevare troverdigheten, sier statsviter Bernt Aardal.

— Jeg kjenner jo ikke denne saken, så jeg kan kun uttale meg generelt. En slik situasjon kan svekke troverdigheten, men det kritiske punktet vil være om man har en plausibel forklaring på en forskjell som det her er snakk om, sier Aardal, som er professor i statsvitenskap ved Universitet i Oslo.

Om forklaringen er god nok er opp til omgivelsene, sier Aardal.

— Politikeren kan jo selv synes grunnen er god, men det er andre som avgjør om tilliten er svekket. Det er viktig at man ikke fremstår som opportunistisk, at man snur kappen etter vinden. Det er ikke bra dersom det virker som man bare ønsker å gjøre det enkelt for seg selv, sier Aardal.