Onsdag bestemte Vest-Agder fylkesting at det skal være fire studiesteder i Lister. Dermed er det kun avdelingen i Vanse som legges ned av dagens fem studiesteder.

— Det viktigste for et godt læringsmiljø er trygghet, trivsel og tilhørighet. Det mener Ap må tillegges stor vekt. Vi mener det bør være to hovedskoler i Lister, med to mindre studiesteder for yrkesfag og studiespesialisering, sa Anne Bystadhagen (Ap) fra Flekkefjord.

Fornøyd med vedtaket

Fylkesadministrasjonen er klar på at det skolefaglig er best å samle driften ved to studiesteder, men forslaget har fått liten støtte hos fylkespolitikerne.

— Vi lever godt med vedtaket. Nå skal vi gjøre det vi kan for å skape gode skoler i Lister, sier utdanningssjef Arly Hauge til Fædrelandsvennen.

Under fylkestinget onsdag dreide debatten seg i stor grad om Farsund og Flekkefjord skulle utpekes som hovedskoler, med Lyngdal og Kvinesdal som tilhørende studiesteder med et mindre tilbud. Det ble også vedtatt til slutt.

— Hva slags tilbud de ulike skolene skal ha er noe vi skal sette oss ned og finne ut av nå, sier Hauge.

Ønsket to skoler

Tirsdag gikk et enstemmig Ungdommens fylkesting inn for å samle skoledriften i Farsund og Flekkefjord.

— Utredningene viser at dette er det beste alternativet. Vi må bygge en skole for fremtiden, sier Demokratenes Vidar Kleppe til Fædrelandsvennen.

Kleppes forslag fikk støtte av representanter i Frp, KrF og Høyre, men fikk ikke flertall. Det gjorde heller ikke Høyres forslag, om å beholde skolene i Farsund, Flekkefjord og Lyngdal, men legge ned Vanse og Kvinesdal.

Venstres Stein Inge Dahn mente vedtaket i stor grad sammenfaller med det ungdomspolitikerne ønsket.

— Det er et stort flertall i fylkestinget som ønsker en effektvisering av de videregående skolene i Lister. Flertallet ønsker å ha hovedkontor i Farsund og Flekkefjord. Ungdommen bør derfor være fornøyd selv deres gode forslag ikke blir vedtatt her i dag, sa Venstres Stein Inge Dahn.

- Spikeren i hodet for Kvinesdal og Lyngdal

Det er Kai Steffen Østensen, leder av ungdommens fylkesting, helt enig i.

— Dette er spikeren i hodet for Kvinesdal og Lyngdal. Ved å peke ut Farsund og Flekkefjord som hovedskoler sier politikerne at det er disse skolene som skal satses på. De tør bare ikke å si det rett ut, sier Østensen.

Onsdag gikk Østensen av som leder for ungdommens fylkesting. Neste høst stiller han til valg for Ap til fylkestinget.

Fylkestinget gikk også inn for at det skal bygges en ny videregående skole i Søgne. Politikerne fulgte dermed opp vedtaket fra hovedutvalget for kultur og utdanning. Den nye skolen skal bygges på Tangvall, men når byggingen starter er fremdeles uklart.