— Ekstremt svakt at det største partiet i fylkestinget ikke har en avklart sykehuspolitikk dagen før sykehusplan 2030 skal opp til politisk behandling i fylkeskommunen. Antall sykehus er et av de viktigste helsepolitiske spørsmål i landsdelen, sier stortingsrepresentant for Ap, Odd Omland fra Kvinesdal.

Aps stortingsrepresentant og tidligere ordfører i Kvinesdal, Odd Omland, er svært kritisk til at Høyre ikke toner flagg. Foto: Tore André Baardsen

Han minner om at debatten om Sykehusplan 2030 har pågått i årevis. Han mener partiene skylder velgerne å mene noe når Vest-Agder fylke skal gi innspill til sykehusprosessen.

Les også:

Les også:

— I Ap har vi vært klare på tre sykehus i lang tid. Det betyr ikke at alt skal være som det er. Sykehusene må spisses og dele funksjoner, men vi skal ha tre sykehus, ett i Flekkefjord, ett i Kristiansand og ett i Arendal, sier Omland.

Ett drøyt døgn før fylkesutvalget skal behandle og si sin mening om Sykehusplan 2030, varsler samtlige partier i fylkestinget at de vil kreve sykehus i Flekkefjord med akuttberedskap og fødeavdeling også i fremtiden. Unntaket er Høyre.

— Taktikk

SVs Sølvi G. Thomassen tror det er taktikk at fylkesrådmannen ikke vil være konkret på antall sykehus og at Høyre ikke vil svare.

— Noen har snakket sammen. For enkelte er nok partifreden viktigst. For oss i SV er det åpenbart at vi skal ha sykehus i Flekkefjord også i fremtiden, sier hun.

Høyres fylkesordfører Terje Damman og gruppeleder Sally Vennesland ville før helga ikke si noe om Høyres syn på sykehusstruktur, utover at Flekkefjord må bestå med akutt og fødetilbud i alle fall til veisituasjonen er avklart.. De viser også til gruppemøte i partiet mandag kveld.

- Lite reflekterte

Høyre er eneste parti uten årsmøtevedtak på å støtte Flekkefjord sykehus. Leder i Vest-Agder Høyre, Harald Furre, svarer slik på kritikken om uklarhet.

— Vi har valgt ikke å ha noe syn, før vi vet mest mulig. Jeg opplever de med bombastiske standpunkter i denne saken som lite reflekterte overfor den medisinske og teknologiske utvikling som skjer. Både fylkesordfører Terje Damman og gruppeleder Sally Vennesland har sagt vi skal ha lokalsykehus i Flekkefjord i overskuelig tid. Men mye viktigere enn enkle svar om antall sykehus, er det at vi sikrer et best mulig helsetilbud for Agders befolkning i fremtiden, sier Furre.

— Da tenker jeg nærhet når du trenger hjelp og kvalitet når du trenger behandling, legger han til.

Odd Omland spurte helseministeren om Flekkefjord sykehus i vår.

— Da fikk jeg svar om at det skulle være en reell høringsrunde. Da blir det merkelig hvis ikke Vest-Agder er klar i den høringen. Fylkestingets mening vil veie tungt, sier Omland.

Venstres Anne Margrethe Larsen:

— Vil ikke Høyre ha velgere vest i fylket lenger? Gamle løfter om Hidra Landfast og om sykehus fravikes. Flekkefjord sykehus må bestå.

- Minst 2030

Frp er støtteparti for Høyre i fylkestinget:

— Jeg kritiserer ikke samarbeidspartnere. Men vi er nødt til å forsterke rådmannens innstilling og si klart at vi skal ha sykehus i Flekkefjord til minst 2030. Vest-Agder Frp vil sikre akutt- og fødetilbud i vest, sier Frps Christian Eikeland.

— Vi må være tydelige på Flekkefjord sykehus fremtid, sier KrFs fylkesvaraordfører Thore Westermoen.