KRISTIANSAND: Tirsdag startet drapssaken mot 20-åringen som er tiltalt for drapet på sin kamerat og medruss fra Mandal, Joakim Opland Røksland (18), 22. april i fjor.

— I denne saken er det ikke avdekket et åpenbart motiv. Men det er ikke avgjørende for å kunne dømmes, sa aktor, statsadvokat Beate Rullestad Jansen i sitt innledningsforedrag.

Vi følger rettsaken direkte med livestudio her.

Hun mener likevel at flere ting i saken kan være med på å forklare hvorfor det gikk som det gikk.

Joakim Ophaug Røksland og den tiltalte 19-åringen gikk begge i tredje klasse ved Mandal videregående skole. Foto: PRIVAT

Delvis straffskyld

Rettssaken vil inneholde inngående detaljer om forholdet mellom offer og drapsmann — og hva som skjedde dagen handlingen ble begått.

Tiltalte erkjente delvis straffskyld for punktene i tiltalen som knyttet til drapet. Dette henger sammen med at han mener han var utilregnelig. Det faktiske har han erkjent.

Les også:

Sakkyndige delt

Den psykiske historikken til den tiltalte 20-åringen vil bli sentral i bevisføringen. Han har gjennom årene fått en rekke diagnoser: ADHD, Torurettes og Aspergers.

De sakkyndige er delt i spørsmålet om tilregnelighet. Psykiater Magne Tauler mener tiltalte var tilregnelig, mens kollegene Gunnar Johannessen og André Dahl Sørensen er i tvil om dette.

— Hovedproblemstillingen er om tiltalte var psykotisk i strafferettslig forstand da han begikk handlingene. Det er uten betydning for straffefriheten om han var psykotisk før eller etter, sier aktor i sin innledning.

— Det er helt sentralt om han hadde evne til realistisk å vurdere sitt forhold til omverdenen, sier Rullestad Jansen.

19-åringen ble pågrepet knappe 20 minutter etter at politiet fikk melding om skudd i et nabolag på Ime.

— Eneste motiv er sykdommenDet er påtalemyndingheten som må bevise at tiltalte var tilregnelig. Dersom retten mener 20-åringen er tilregnelig kan han dømmes til ordinær fengselsstraff eller forvaring. Dersom han ikke kan straffes, kan han dømmes til tvungen psykisk helsevern.

Det kom også fram i aktors innledning at tiltalte hører stemmer og har et "alter ego" som han kaller for Victoria.

Ifølge forsvarer Gøran Møller-Christiansen er denne figuren en kvinne med sans for menn, og som styrer livet.

— I vår sak er de eneste motivet sykdommen. Spørsmålet blir om det kan utelukkes at han var psykotisk i gjerningsøyeblikket, sier forsvareren.

Ville reise på nytt

Det er kjent at 20-åringen i tiden før drapet hadde ønsket å reise til Irak for å slutte seg til de kurdiske Peshmerga-styrkene. Planen var å slåss mot IS. Dette ble stoppet påsken i fjor, da politiet hadde en samtale med ham.

Les også:

I aktors innledning kom det fram at tiltalte dagen før drapet chattet med offeret Røksland. 20-åringen skal da ha sagt at han på nytt ville reise. De skal ha avtalt at kameraten skulle komme hjem til ham, klippe ham og deretter kjøre ham til togstasjonen i Kristiansand.

Drapsdagen ankom Røksland klokken 09.40 leiligheten på Ime der tiltalte bodde sammen med moren og søsken. De skal deretter ha gått inn på soverommet der de hadde seksuell omgang.

Siden skal tiltalte ha truet kameraten og tapet han på hender og føtter.

20-åringen skal senere i sin forklaring komme inn på omstendighetene rundt selve drapet.

Planla å tenne på skolen

Tiltalte skal selv også fått en fått en følelse at han ikke ville leve lenger. I politiavhør har han forklart at han ønsket å dra til Mandal videregående skole, tenne på på et tidspunkt da elevene var samlet, og selv bli skutt av politiet.

Les også:

På et tidspunkt skal han fått bilnøklene av kameraten, men mistet disse.

Aktor legger til grunn at senere tok en bajonettkniv og machetekniv og stakk kameraten en rekke ganger. Han døde av skadene i leiligheten.

Etter dette truet 20-åringen til seg en bil, kjørte i retning Kristiansand. Han stoppet på veikroen på Valand, der han truet til seg ei flaske vann.

Han kjørte så i retning Møll, der han ble pågrepet.