Kristiansand eiendom jobber nå på spreng for å få bygd ut nødboliger på Rodeneset ved Rona. Først da kan dagens boliger i Marvika flyttes.

— Det haster med å få dette på plass. Vi vet at det er mange problemer med boligene der de er, og vi har bestemt at de skal bort neste år, sier Wenche Tronstad (H), fungerende leder i helse og sosialstyret.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

20 mill

Regningen kommer til å bli høy. Etter det Fædrelandsvennen kjenner til, kan prisen på boligene komme på rundt 20 millioner.

— Vi har et gjeldstak i kommunen på 5.3 milliarder, så dette betyr at vi må skyve på andre investeringer. Hvilke prosjekter det er snakk om er for tidlig å si, sier Terje Fjellvang, økonomidirektør i Kristiansand kommune.

Han vil heller ikke si noe om hva nødboligene vil koste.

I et møte i formannskapet onsdag ble likevel de nye nødboligene og overskridelsene på Rådhuskvartalet omtalt som de store, uforutsette utgiftene for Kristiansand kommune.

Lite populært

Nødboligene skal brukes av bostedsløse som et midlertidig tilbud. Da de i fjor ble plassert i Marvika, førte det til massive naboprotester. Politikerne lovde at de skulle fjernes innen høsten 2015.

Det borgerlige flertallet i bystyret (H, KrF, Frp og Pensjonistpartiet) vedtok at både bygging og drift skulle lyses ut på anbud. Men nå må nyansatt helse og sosialdirektør Wenche Pedersen Delhi konstatere at ingen er interessert i å ta dette oppdraget.

— Anbudet var på både drift og bygg, og interessenter har klaget på at det var vanskelig å finne bygg, sa hun i formannskapet.

Dyrt

Den lunkne interessen fra private betyr at kommunen må ta fram sine gamle planer om Rodeneset. Her er det i dag noen bolighus kommunen har overtatt. Innen neste år må nødboligene stå klare.

— Vi har ikke noe valg. Det er det samme som krav om HMS (helse miljø sikkerhet). Når kravene først er der, er man nødt å finne pengene, sier hun.

Hans Otto Lund (H) i samme utvalg forstår ikke hvorfor det trenger å være så dyrt.

— Med den gjeldsbyrden vi har i dag, er det ikke forsvarlig å bygge med den samme standarden som man har på Topdalsveien ved Hamresanden, sier han.

Kristiansand kommune åpnet i fjor boliger for mennesker med rusproblemer der. Lund stiller også spørsmål om dagens brakker kan flyttes.

Ikke aktuelt

Til nå har planen vært 14 boliger for bostedsløse. Ifølge Kristiansand eiendom må de være solide og tåle hard bruk. Det er uaktuelt å flytte dagens brakker og dermed slippe unna med en regning på et par millioner.

— De brakkene er midlertidige løsninger. Permanente bygninger er det helt andre krav til og det er helt utenkelig å flytte de brakkene ut til Rodeneset, sier Einar Hanssen, rådgiver i Kristiansand eiendom.

Planen er å sette opp boligene i en hestesko slik at brukerne kommer rett ut i friluft fra boligen sin. Endelig plassering på Rodeneset er ikke avklart.