— Jeg mener at det bør innføres et nasjonalt forbud. Slik det ser ut er det sannsynlig at det kan bli et forbud i Oslo og et par andre byer. Det vil skape en vanskelig situasjon for andre byer, sier ordfører Arvid Grundekjøn (H) til Fædrelandsvennen.

Han liker ikke regjeringens forslag om å la den enkelte kommune bestemme.

Arvid Grundekjøn. Foto: Kjartan Bjelland

— En lokal runde om dette spørsmålet er ikke særlig konstruktivt, sier Grundekjøn.

Tviler på forbud i Kristiansand

Grundekjøn kommer til å stemme for et forslag om forbud i Kristiansand, men tviler på at han får gjennomslag.

— Flertallet i bystyret gikk nylig inn for å etablere et overnattingstilbud for tiggere. Jeg vil anta at det samme flertallet er negative til et forbud. Resultatet av et slikt forslag er dermed helt åpent, sier Grundekjøn.

Usikkert i Mandal

Ordfører Tore Askildsen (KrF) i Mandal er mer usikker.

Tore Askildsen, ordfører Mandal (KrF) Foto: Tore André Baardsen

— Som KrF-politiker har jeg en åpen holdning til å tillate synlig fattigdom. Samtidig ser jeg at det er utfordringer når tiggerne blir for pågående, sier Askildsen.Fredag skal han møte politi og handelsstand etter at handelsstanden klaget på mange aggressive tiggere i byen.

- Hva gjør dere hvis Kristiansand innfører forbud?

— Det er vanskelig å svare på. Det kan jo være at de som ikke får anledning til å tigge et sted vil søke til andre steder. Men tidligere erfaring har vist at vi har en beredskap til å håndtere dette, sier Askildsen.

Vil ha lokal avgjørelse

Ordfører Arne Thomassen (H) i Lillesand støtter regjeringens forslag om å overlate avgjørelsen til lokale politikere.

— Jeg er tilhenger av lokaldemokratiet og synes det er greit at kommunen avgjør, sier Thomassen.

- Vil du støtte et forbud i Lillesand?

— Det vil jeg ikke si noe om. Vi har ikke diskutert dette i Høyres gruppe og det er bystyret som bestemmer, sier Thomassen.

Både Høyre og Frp ønsker å innføre et nasjonalt forbud mot tigging. Samarbeidspartnerne i Venstre og KrF er mot.

— Vi kommer til å kjempe mot et forbud, uavhengig om det er nasjonalt eller lokalt. Tigging er et sosialt problem som ikke kan løses med kriminalpolitiske virkemidler, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF), andre nestleder i justiskomiteen.

Frp kritisk til eget forslag

Åse Michaelsen (Frp) hadde helst sett at det ble innført et nasjonalt forbud.

— Et kommunalt forbud gagner ingen. De som fremdeles vil tigge blir da løpende fra kommune til kommune. Men siste ord er ikke sagt. Nå er forslaget på høring og så må regjeringen lytte til innspillene som kommer. Dersom regjeringen faller ned på at det skal innføres lokale forbud kommer jeg til å støtte dette, sier Michaelsen.

Maria Filipina Miclescu (43) har tigget på gatene i Kristiansand i over seks år. I bagen har hun tøy hun har strikket for å selge. Da Fædrelandsvennen intervjuet henne i sommer uttalte hun seg slik om et mulig forbud: - Vi vil ikke lage problemer, men det må finnes en annen mulighet enn å forby tigging. Foto: Erlend Olsbu

Fædrelandsvennen har bedt justisdepartementet om å svare på hvorfor regjeringen foreslår noe verken Høyre, Frp, Venstre eller KrF egentlig vil ha. Ifølge kommunikasjonsrådgiver Trond Øvstedal har justisminister Anders Anundsen (Frp) følgende kommentar:— Forslaget som har vært ute på høring har sin opprinnelse fra regjeringsplattformen. Jeg kan ikke si nå når dette legges frem for Stortinget, men vi håper å få det på plass før sommeren.

Vil ha samme regler overalt

Politimester Kirsten Lindeberg mener det bør innføres et nasjonalt tiggeforbud.

— Jeg mener at dette bør være et nasjonalt ansvar. Det vil bli vanskelig for oss å forholde oss til forskjellige regler innenfor vårt politidistrikt. Mannskapene jobber mer på tvers enn tidligere og det er sterkt ønskelig å ha felles regler å forholde seg til. Prinsipielt bør det også være slik at de samme reglene gjelder overalt, sier Lindeberg, som selv ønsker å innføre et forbud.

— Jeg tror det beste hadde vært et lovforbud. I dag er mange skjønnsmessige tilfeller, hvor politiet først kan gripe inn dersom tiggerne har en truende adferd, sier Lindeberg.

Ifølge politimesteren er ikke tigging noe stort problem, men at et stort omfang i et lite bymiljø kan by på utfordringer.

I Kristiansand er det nå 50-60 tiggere som har registrert seg hos politiet.

— Det er mange av de samme som kommer hvert år. Antallet har vært ganske stabilt de siste årene, sier leder av ordensseksjonen ved Kristiansand politistasjon, Dag Tallaksen

Flere personer tilknyttet tiggermiljøet har vært i politiets søkelys, men ifølge Tallaksen er det vanskelige å si noe om omfanget.

— Det er enkelte som driver med omsetning av narkotiske tabletter, men vi har ikke pågrepet veldig mange, sier Tallaksen.