KRISTIANSAND: En utredning av en slik stor-kommune vil være første steg på veien mot en full sammenslåing av Kristiansand og nabokommunene.

— For oss er det to alternativer. Det ene er sammenslåing av Søgne og Songdalen, mens det andre alternativet er stor-Kristiansand, sier Greibesland.

Det vil si kommunene i Knutepunkt Sørlandet: Kristiansand, Lillesand, Birkenes, Vennesla, Iveland, Søgne og Songdalen.

— Søgne og Songdalen samarbeider om mye i dag, så det er naturlig å utrede. Det samme gjelder kommunene i knutepunktet som også samarbeider på flere felt.

Les også:

Alternativer

Formannskapene i de sju kommunene i Kristiansandsregionen er onsdag samlet til et felles formannskapsmøte i Kristiansand.

For oss er det to alternativer. Det ene er sammenslåing av Søgne og Songdalen, mens det andre alternativet er stor-Kristiansand.

Det er tvilsomt at de der vil vedta å sette i gang med en utredning av sammenslåing nå.

Men kommunene har en plikt på seg til å utrede sammenslåing.

— Da er det mange alternativer fra fortsatt alenegang til full sammenslutning, sier Torhild Bransdal (KrF), ordfører i Vennesla.

Kristiansand og nabokommunene er onsdag samlet for å diskutere kommunesammenslåing. Ordfører i Songdalen, Johnny Greibesland (Sp), mener kommunene må sette i gang og utrede en full sammenslåing.

— Dere kommer vel ikke utenom å utrede en sammenslåing av alle kommunene?

— Det er heller ikke noe mål å unngå det. Vi må ha et grunnlag å fatte vedtak på, og da kommer vi ikke utenom en utredning, sier Bransdal som ikke vil si hva hun selv foretrekker.

Les også:

Utspill

I Birkenes mener ordfører Arild Windsland (H) at Kristiansand nå må bli mer aktive og si hva de mener.

Ordfører Arvid Grundekjøn har sagt at han ønsker et større Kristiansand, men Windsland etterlyser et klarere initiativ.

— Kristiansand har vært litt passive, men jeg tror at nå er tiden inne for Kristiansand å sette seg ned og diskutere hvordan de skal få med seg omlandet. Det interessante nå er å få vite hva Kristiansand mener, sa Windsland da Fædrelandsvennen snakket med ham fredag.

Kristiansand har vært litt passive.

Han har tidligere tatt til orde for en sammenslåing med Kristiansand. Et annet alternativ kan bli at Lillesand og Birkenes går til Grimstad og danner det Lillesand-ordfører Arne Thomassen (H) mener kan bli et tyngdepunkt midt i Agder.

— Det er en veldig spennende tanke. Vi kan utvikle en sentral og kraftfull kommune midt i Agder, sa Thomassen til Fædrelandsvennen i forrige uke.

Les også:

Skepsis

En gruppe politikere i Lillesand har hatt samtaler med både Vennesla, Grimstad og Birkenes. De skal også ha møte med Kristiansand. Så vil de komme tilbake til bystyret med en anbefaling.

— Men innbyggerne i Lillesand er nok skeptiske til en storkommune. Lillesand har også muligheten til å være sin egen kommune.

En annen grunn til at kommunene nøler med å sette i gang med sammenslåing, er at de ikke vet hvilke oppgaver de skal gjennomføre i framtiden.

— Det kan kanskje være lurt å ikke låse seg for mye til konkrete samarbeidskonstellasjoner før man vet hvilke oppgaver kommunene skal løse, sa professor Lars Erik Borge på møtet.

Han har vært medlem i regjeringens ekspertutvalg.