Bente Hansson, Oppvekstdirektørens stab.jpg Foto: Frank Mersland

— Et tiltak for å få flere menn til å søke på jobb i barnehager vil være ikke å akseptere deltidsstillinger. Det å gå ned fra 100 til 80 eller 60 prosent for å ha fri hver fredag er en form for snillisme som kommunen bør gjøre noe med. Kommunen kan si nei til dette og den bør gjøre det, sier Fuglestad.

Frister ikke menn

Oppvekststyret i Kristiansand diskuterte tirsdag kveld hvordan man skal få inn flere menn i kommunens barnehager. I 31 av barnehagene jobber det ikke menn i det hele tatt. Fædrelandsvennen skrev forrige uke at kun én av ti ansatte i byens barnehager er menn.

Oppvekststyret diskuterte mangelen på menn i Kristiansands barnehager tirsdag kveld. Foto: Frank Mersland

— Vi har en del brøkstillinger i de kommunale barnehagene. Disse små stillingene kommer ikke til å rekruttere menn inn i barnehagene, sier Fuglestad.

Stillingsbanken

Forslaget kom etter at oppvekstdirektør Arild Rekve sa at de kommunale barnehagene måtte forholde seg til den kommunale stillingsbanken ved nyansettelser.

— Kommunale barnehager har mange små og halvstore stillinger. Det er en del kvinner i stillingsbanken som blir omplassert inn i barnehager. Det er en ulempe vi har som kommune. Mange av stillingene er ikke heltidsstillinger, dermed er de ikke interessant for de fleste menn, sa Rekve.

Ingen menn søker

Oppvekstdirektøren påpekte også at det er forfå menn som utdanner seg til barnehagelærere. UiA, som samarbeider med Kristiansand kommune om praksisplasser i barnehager, har 20 prosent mannlige studenter ved barnehagelærerstudiet. Det er helt i norgestoppen.

Oppvekstdirektør Arild Rekve sier det er et stort problem at det utdannes så få mannlige barnehagelærere. Foto: Frank Mersland

— Jeg sendte epost til enhetslederne i barnehagene i dag. Det er ingen menn som søker når vi utlyser stillinger. Det er et stort problem. Vi får ikke fatt i mennene og det er for få som utdannes, sier Rekve.

Private flinkere

Arbeiderpartiets Isabelle-Louise Aabel viste til at private barnehager gjennomgående er flinkere til å ansette menn og oppfordret administrasjonen til å sette enda mer press på å få flere menn inn i de kommunale barnehagene.

Isabelle-Louise Aabel (Ap) synes kommunen skal synliggjøre hvordan samarbeidet med UiA fungerer. Foto: Frank Mersland

— Her må vi som kommune ta noen grep. Vi har et godt samarbeid med UiA. Det er mange møter og det snakkes mye. Dette arbeidet kan godt bli litt mer synlig. Vi har som kommune vedtatt en profil på at så mange stillinger som mulig skal være 100 prosent. Vi må få barnehagene selv til å si hvorfor det er så viktig med flere menn i barnehagene, sa Aabel.

Ond sirkel

Oppvekstdirektøren opplyste at målet var å tilby så mange heltidsstillinger som mulig.

— Jeg mener vi i størst mulig grad må tilstrebe heltidsstillinger. Så er det slik at mange kvinner ønsker deltid. Vi er havnet i en ond sirkel som vi må komme ut av, sa Rekve.