LILLESAND/KRISTIANSAND: - Det var en uhorvelig mengde deltakere i Niels Henrik Abels matematikkonkurranse. Dere klarte å bli blant de 24 som kom helt til finalen i Trondheim! Vi gratulerer!

— Takk takk! Det var veldig spennende å få delta. Første og andre runde i tevlingen ble unnagjort rundt om på de videregående skolene over hele landet. Til slutt gikk så turen til finalen i Trondheim. Der hadde vi først en uke med forkurs. Ganske vanskelig matematikk. Så var det tid for selve finale. Der hadde vi fire timer på oss. Da skulle vi løse fire oppgaver innen fire ulike emner: algebra, kombinatorikk, tallteori og geometri, sier Tianzhi og Tommy. Tianzhi kaller seg vanligvis for Peter Wang, det er lettere å huske for folk.

- Fire oppgaver på fire timer — det høres ganske stressende ut?

— Det var det også! Vi var glade for at vi hadde vært gjennom forkurset. Vi satt i den store rådssalen i den gamle hovedbygningen på NTNU, skikkelig høytidelig.

- Norsk matte mer kreativ

- Det var jo en hard konkurranse med Einar Bogsnes Hegge fra Kvinnherad som vinner. Selv kom dere på 12. og 17. plass. Fornøyd?

— Ja da, veldig godt fornøyd! Moro å være med. Selv om vi ikke fikk tid til å se så mye av Trondheim. Artig å være sammen med mange med den samme interessen, sier de to. Og Peter legger til: – Du så sikkert at det var mange kinesiske navn på resultatlistene. Kinesisk matematikk er veldig basert på oppgaveløsninger. Mens den norske er mer kreativ og morsommere. Selv er jeg oppvokst i Shanghai og kom til Norge for to-tre år siden.

- Har alltid vært lett

— Jeg er oppvokst i Norge, mens foreldrene mine kom fra Kambodsja og besteforeldrene fra Kina, forteller Tommy.

- Hvorfor matte?

— Matte har alltid falt lett! Selv synes vi geometri er morsomst, det er lettest å skjønne. Det har alltid vært sånn at matematikk har vært det enkleste av alle fag.

— Hva planlegger dere framover?

— Jeg vil studere samfunnsøkonomi i Cambridge, sier Peter. Mens Tommy ønsker å komme inn på Harvard og studere økonomi.