PÅ FRØKEN LARSEN: - Godt å ha litt lang helgefri hjemme i Kristiansand, konstaterer Jacob Emil Tønnesen, som til vanlig er på befalskole i Finnmark. Her er han sammen med venninnen Ingrid Wiggen. Foto: Kjartan Bjelland
I TRESSE: Eskild Emil Haraldseid blir dyttet i sin skilator av mamma Marie. Foto: Kjartan Bjelland
NÆR NUPEN-ANLEGGET: Iulia Cazacu tar bildet av kjæresten Stian Lersbryggen. - Naturen her i byen er helt fantastisk, og vi har også kost oss i Posebyen, sier rumenske Iulia. Foto: Kjartan Bjelland
SØRLANDETS KUNSTMUSEUM: Her lager Stein Ove (fra v.), Thomas, Anita og Sofie Jørgensen t-skjortetrykk inne på et verksted som kunstner Jorann Abusland legger til rette for i vinterferien. Foto: Rune Stensland

KRISTIANSAND: — Jeg hadde trodd flere reiste på fjellet. Vi har gjort det tidligere, men nå lar vi Jonas (11 måneder) bli litt eldre før vi drar på skiferie og setter ham i en pulk, sier Borghild Almås (31).

Hun unnet seg et måltid på McDonald's sammen med den lille sønnen, mannen Kjetil (42) og deres svenske vennepar Jocke Sundh (36) og Lisa Sundh (31). Jocke sier at dersom han først skal ut i løypene, må det bli med motor som hjelpemiddel.

— Jeg foretrekker helt klart snøscoooter fremfor ski. Det går så mye fortere, og så er jeg veldig interessert i bil til vanlig, forteller han.

Få har tradisjonell vinterferie

Selv om alpinstedene på Sørlandet jevnt over melder om godt besøk i vinterferien, er det en myte at "alle" valfarter til fjellheimen i vinterferien. Ferske tall fra hovedorganisasjonen Virke viser at blant de 26 prosent nordmenn som tar vinterferie, er det under halvparten av dem igjen som reiser til fjells.

Det tilsier at mellom 10 og 12 prosent av den norske befolkningen har det man forbinder med en tradisjonell vinterferie. Et overraskende lavt tall, ifølge flere av dem Fædrelandsvennen snakket med i Kristiansand sentrum lørdag ettermiddag.

Slipper snøstorm

Inne på en ganske godt fylt opp kafé Frøken Larsen er vennene Ingrid Wiggen (19) og Jacob Emil Tønnesen (19) blant dem som slapper av med noe varmt i koppen.

— Det er hyggelig å sitte her og bli oppdatert på hva som skjer i byen. Jeg er ikke så veldig klar for en skitur nå, det får jeg nok av til vanlig, understreker Tønnesen.

Den unge kristiansanderen går nemlig på befalsskole i Finnmark, og var nylig ute på en fjelltopp i full storm.

— Jeg synes også det er godt å slappe av hjemme i helga. Tidligere har jeg vært med mine foreldre og søsken på skiferie på Hovden og i Brokke, men nå valgte jeg å være her. Jeg synes kafétilbudet i byen er bra, selv om butikkene kunne hatt litt bredere utvalg, sier Ingrid.

Blendet av naturen

Nede ved Nupen-anlegget kan Iulia Cazacu (33) fra Romania knapt få fullrost Kristiansand sentrum nok.

— Det er så nydelig her! Hjemme bor jeg langt unna kyst og fjell, og nå tar jeg bilder som bare det, stråler hun.

Blant dem hun foreviger er kjæresten Stian Lersbryggen, som tar henne med på en ekskursjon fra hjemstedet på Østlandet til sørligere trakter.

— I morgen skal vi innom Lillesand. Men jeg håper vi slipper unna et museum, for dem har jeg vært så mye i som liten at det holder for en lang tid fremover, poengterer Stian.

Gøy på isen

I Tresse var familien Haraldseid blant flere som utfoldet seg på isen. Yngstemann Eskild Emil (3), som har cerebral parese, fikk god dyttehjelp i sin skilator.

— Den fungerer like godt på is som på snø, påpeker pappa Kjetil (33).

Familien har også hatt en skitur ved Dønnestad, og har ellers brukt vinterferien til blant annet familie- og kinobesøk.

— Man trenger ikke dra langt av gårde selv om man har fri. Men jeg hadde nok trodd det var enda flere som var her på isen i Tresse, sier Kjetil.

Inne på Sørlandets kunstmuseum er det god pågang av folk, og på verkstedet der man i vinterferien kan lage gratis t-skjortetrykk øver Thomas Jørgensen (5) seg så godt han kan.

— Jeg synes dette tilbudet er kjempebra. Vi skulle egentlig vært på hyttetur i ferien, men min far ble syk. Men forholdene er jo såpass at man kan gå litt på ski her hjemme også, understreker mamma Anita Jørgensen (38).