KRISTIANSAND: De to store boreutstyrsleverandørene på Sørlandet, Aker Solutions og National Oilwell Varco (NOV), har til enhver tid hundrevis av ansatte på oppdrag, fordelt på alle verdensdelene. Ingen av dem har hatt oppdrag i den delen av Algerie hvor gisselaksjonen foregår, men begge har avlyst reiser til andre destinasjoner fordi risikoen har blitt vurdert å være for høy.

— Vi går inn og gjør detaljerte vurderinger av forholdene i det enkelte land før vi i det hele tatt byr på kontrakter. Vi har dedikerte folk i selskapet som jobber med risikovurdering, samtidig som vi støtter oss på råd fra relevante myndigheter. I tillegg foretar vi alltid risikovurdering i forkant av en reise før vi vurderer å sende inn kolleger, og det gjelder både selve reisen, oppholdet og bosted. Dette er ren rutine. Det er alltid forbundet en viss risiko ved å reise, men noen områder er selvsagt mer utsatte enn andre, sier personalsjef Bjørg Hansen i Aker Solutions, og nevner noen afrikanske land som områder med høy risiko.

Vurderinger gjøres kontinuerlig, og Hansen sier at det hviler et stort ansvar også på den enkelte ansatte. Blant annet sender bedriften ut en personlig e-post til de som skal på reise med informasjon om eventuelle risikomomenter.

— Helikopterstyrten i London kan være et eksempel på et slikt tilfelle, sier Hansen.

— Når har dere vurdert risikoen for høy til å reise?

— For eksempel går vi aldri inn i konfliktområder. Et land som Irak har vi blant annet ikke vært i, sier Hansen.

Beredskapsplaner

I National Oilwell Varco (NOV) satt kommunikasjonsansvarlig Kjell Anders Olsen

kjell anders kløve olsen.jpg Foto: Tormod Flem Vegge

i et møte for å diskutere nettopp beredskapsplaner og rutiner, da Fædrelandsvennen ringte.

— Vi foretar interne vurderinger og har prosedyrer og beredskapsplaner både før og etter utenlandsreiser. Skal vi til områder som er utsatt, gjør vi en ekstra vurdering. NOV har et eget sikkerhetsteam som til enhver tid har oversikt over situasjonen i hele verden, og vurderer risikoen for å oppholde seg i landene. Deres råd, samt norsk og amerikansk utenriksdepartement, er styrende for hvordan vi forholder oss til utenlandsreiser, sier Olsen.

NOV har til enhver tid mellom 300 og 400 ansatte på reise rundt omkring i verden.

— Stort sett handler det om testing, service, reparasjoner og oppgradering av utstyr, men noen jobber også fast i utlandet, fire uker på og fire uker av, sier Olsen.

Også han sier at bedriften har avlyst reiser etter en risikovurdering, men vil ikke kommentere konkrete tilfeller.

Vanskelig å gardere seg helt

En annen offshore utstyrsleverandør fra landsdelen er Cargotec, som har cirka 30 ansatte på jobb i utlandet i forbindelse med service og oppstart. Administrerende direktør Tom Harald Svennevig

svennevig.jpg Foto: Roald Ankersen

sier at man har beredskapsplaner, men det er vanskelig å gardere seg helt mot aksjoner som den i Algerie.

— Vi har ikke forberedt oss på en spesielt på gisselaksjon, men vi vurderer alltid risikoen når våre medarbeidere skal på reise. Vi prøver også å løse tekniske problemer via nettet her fra Norge, såkalt remote access, sier Svennevig.

Cargotec leverer utstyr til skip, og opererer blant annet utenfor øst- og vestkysten av Afrika.