KRISTIANSAND: — Det er jo en måte å krydre tilværelsen på, å gjøre en kreativ vri når man åpner noe. Det er gøy å skape god stemning, sier Arvid Grundekjøn (H), ordfører i Kristiansand kommune.

Torsdag åpnet han det nye Sørlandssenteret ved å kutte silkebåndet med sabel.

Her åpner ordfører Arvid Grundekjøn Aquarama med kniv. Til høyre står eks-ordfører Per Sigurd Sørensen. Foto: Torstein Øen

Tidligere i sommer åpnet han hotellet Scandic Kristiansand Bystranda med slegge. Aquarama ble åpnet med kniv. Normalen for ordførere er å benytte saks. — Foretrekker du å åpne severdigheter med slegge, sabel eller saks?

— Jeg liker å være tungt bevæpnet, humrer Grundekjøn.

- Fagmann med saks

— Sørlandssenteret har mye flott og nytt og by på, hvorfor ikke gjøre åpningen litt kreativ? En sabel symboliserer kanskje det å spisse tilbud? Hotellet på Bystranda har en unik beliggenhet - hvorfor ikke åpne det med brask og bram og slegge, spør orføreren, som lurer litt på hvilket våpen han skal bruke ved neste åpning.

Kristiansands ordfører Arvid Grundekjøn åpner her jobbskaperkampanjen i regi av Strømmestiftelsen - med saks. Foto: Tore André Baardsen

— Det er morsomt at det begynner å bli mange våpen i samlingen. Åpninger er jo en sentral side med jobben som ordfører. Jeg begynner jo å bli en fagmann når det gjelder å bruke saks, som er konservativt, stilig og tradisjonsrikt. Nå begynner jeg også å bli bedre til å bruke slegge og sabel, legger han til.

Kona brukte øks

Grundekjøns kone var nylig i Japan for å døpe et skip på 116.000 tonn, på vegne av et rederi som ordføreren er styreleder i. Ei champagneflaske skulle knues i skipssiden ved å kutte et silkebånd.

— Kona mi fikk tildelt ei øks som hun kuttet silkebåndet. Øksa fikk hun til odel og eie, og den henger på veggen hjemme.

- Fikk du sabelen og slegga til odel og eie?

Fra venstre Bjørn Haraldsen, bussjåfør i nettbuss Sør, Arvid Grundekjøn (H), ordfører i Kristiansand kommune, og Siv E. Wiken, administrerende direktør i Agder Kollektivtrafikk. De tre åpnet de nye kollektivfeltene i Vågsbygd med snorklipping i fjor.  Foto: Tormod Flem Vegge

— Nei, jeg gjorde ikke det.

Har forlag til nytt åpningsvåpen

- Hva tror du blir det neste "åpningsvåpenet"?

— Det blir jo interessant å se om det finnes flere egnede våpen. Vi har jo et saluttkompani i byen. Kanskje man kunne lade en gammel saluttkanon og skyte i stykker en barriere med den, foreslår ordføreren.

Symbolikk

Håvard Solum, hotelldirektør ved Scandic Kristiansand Bystranda, forteller at det var mye symbolikk i slegge-stuntet under åpningen av hotellet i sommer.

— Vi ønsket å gjøre noe utradisjonelt. Folk trodde jo at ordføreren delte ei betongblokk. Men det var ei blokk med hardt presset sand. Det signaliserte at hoteller vårt er på Bystranda omgitt av sand, sier Solum.