Kjøita Zenit: 78,1 % solgt: 32 leiligheter, 25 solgt / 7 usolgt. Ferdig høsten 2014.
Jaktodden: 68,8 % solgt. Byggetrinn 1: 16 leiligheter, 11 solgt / 5 usolgt. Ferdig første halvår 2015. Foto: Arknett AS
Kirstens Park: 81,8 % solgt. Byggetrinn 1 (to salgstrinn): 55 leiligheter, 45 solgt / 10 usolgt. Ferdig november 2013/juli 2014. Foto: Tormod Flem Vegge
Q42: 27,8 % solgt. 72 leiligheter, 20 solgt / 52 usolgt. Ferdig våren 2016. Foto: Kristin Jarmund Arkitekter/ Brick Visual
Kuholmsveien: 78,9 % solgt. 19 leiligheter, 15 solgt / 4 usolgt. Ferdig april 2014. Foto: Kjartan Bjelland
Bispegra: 83,3 % solgt. 12 leiligheter, 10 solgt / 2 usolgt. Ferdig desember 2013. Foto: Torstein Oeen

KRISTIANSAND: Fædrelandsvennen har gått gjennom ni boligprosjekter som er under bygging eller som snart skal påbegynnes og har sett på hvor mange leiligheter som er solgt.

Helge Nilsen i JB Eiendom mener beliggenheten er viktig for å få solgt nye leiligheter i Kristiansand. Snart står 100 leiligheter klare i fire blokker i Gimleveien. Deretter starter Ugland bygging av 700 boliger på Silokaia. Foto: Kjartan Bjelland

— I det eiendomsmarkedet som er nå er vi kjempegodt fornøyd med salget. Beliggenhet er en veldig viktig faktor, sier Helge Nilsen i JB Ugland Eiendom. Av 68 leiligheter i fire lavblokker i Gimleveien 54 har han solgt 57 til 49.000 kroner per kvadratmeter i snitt.Også David Reme i BRG Eiendom melder om godt salg på Tangen Ytterst og det som nå heter Q42 som Filadelfia bygger i Dronningensgate.

— Vi har solgt for 100 millioner kroner allerede i Q42, og av 16 leiligheter i Tangen ytterst har vi solgt 60 prosent, og det er de dyreste som er solgt. Men markedet er nok litt selektivt. I byen er det kjøpere, men det går nok litt dårligere utenfor byen. Vi opplever i hvert fall ikke at markedet er dødt, og planlegger nye prosjekt, blant annet på Rona, sier Reme.

Lavest i landet

Nylig la ECON fram sin første analyse av markedet for nye boliger på Sørlandet, og slo fast at det er svært lavt salg av nye boliger i vår landsdel, særlig i Aust-Agder. Verken bransjen selv eller UiA kjenner seg igjen i beskrivelsen for Kristiansands vedkommende.

David Reme Foto: Anne Lise Norheim

— Vi ser ikke noe tegn på dette i vårt daglige virke. Men det er mange prosjekter ute for salg samtidig, og det vil påvirke markedet. Vi føler kjøperne er der, og er godt fornøyd med salget, sier Reme.Agderbygg er svært overrasket over at Econ beskriver dem som dårligst i klassen salgsmessig.

— Vi bygger rundt 100 enheter på Sørlandet i år, og per oktober har vi solgt nærmere 85 prosent. Salget for oss er like bra i år som i fjor og for to år siden, sier Arild Dahl i Agderbygg.

— På Holteåsen i Randesund går det helt utrolig bra. Alle prosjeketene med 60-70 leiligheter er utsolgt, sier Dahl.

— Jeg tror vi skal få solgt alt innen innflytting. Hvis holder samme tempo kommende halvår som foregående, så klarer vi det, sier Thor Helle hos Kruse Smith. Av 55 leiligheter i første byggetrinn i Kirstens Park i Vågsbygd er ti usolgt.

— Vi har ingen bremser på og pøser ut prosjekter så fort som vi klarer. Men hvis vi stopper å selge, må vi ta en vurdering, sier Helle.

dvergsnes5.jpg Foto: Vegard Damsgaard

Tregt utenfor sentrumUtbyggere på Dvergsnes og Justneshalvøya merker større treghet i salget.

— På Justneshavløya har det stått stille lenge, sier Sjur Eftevaag i Krag Utvikling AS.

— For oss har det stilnet noe. Det er tregere tempo enn i tidligere år på Dvergsnes, sier Ståle Stundal i Skanska Bolig.

Første gang

— Dette første gang i publiserer en rapport om salg av nye boliger på Sørlandet, og kan dermed ikke sammenlikne med tidligere. Salgstakten på Sørlandet er enda lavere enn på Østlandet og Vestlandet, men vi kan altså ikke si om det er lavere enn i fjor. Boligprisene på Sørlandet har vært lavest i landet i en lang periode nå. Kanskje nyboligsalget i fjor også var svakt, slik at årets salg ikke representerer en nedgang. Det kan vi imidlertid ikke vite sikkert, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse, som har levert ECON-rapporten.

— Nyboligsalget var svært bra i Kristansand Vest, på høyde med de beste periodene i Stavanger og Oslo. Det er svakt salg i Kristiansand Øst, Vest-Agder for øvrig og Aust-Agder som trekker gjennomsnittlig salg såpass mye ned, sier han.

Nyboligsalget på Sørlandet i august og september utgjorde 13 prosent av det totale antall boliger til salgs. Det var på hele 29 prosent i Kristiansand Vest, 12 prosent i Kristiansand Øst, Vest-Agder for øvrig hadde 11 prosent og Aust-Agder kun 8 prosent nyboligsalg, ifølge ECON.

- Bra salg

— Vi har solgt flere nye boliger i høst enn i fjor høst. I august-september solgte vi drøyt 40 enheter i nybygg, og er godt fornøyd. Årlig selger vi 200-220 nye boliger, sier Rolf Elieson hos Kristiansands største eiendomsmeklerfirma, Plussmegleren.

— Sørlandet har selvfølgelig vært roligere fordi det er stort utbud, men det selges nye boliger hele tiden, sier Elieson.

Overrasket

— Jeg har ikke hørt om at det er et problem med lavt nyboligsalg i Kristiansand, og er forbauset over tallene fra ECON. Dette er ikke tall jeg har vært borte i, jeg har aldri sett sånne tall før, sier Karl Robetrtsen, dosent ved senter for eiendomsanalyse på UiA.

— Det som går tregt på Sørlandet er først og fremst salget av bruktboliger. BRG Eiendom og Kruse Smith har nok vært flinkere til å treffe markedet. Jeg vet at de spesielt har lagt veldig stor vekt på attraktive steder og selge til grupper som en selger mest til, sier Robertsen.

Forsikring

— Tregheten oppstår hvis vi ikke har noe ekstra å tilby. Nå er det så mange prosjekt i Kristiansand at folk kan velge og vrake, og da er det de mindre attraktive som sliter. Derfor spiller vi på nærhet til sjø og badesteder. Uten det, hadde det vært vanskelig å selge utenfor sentrum nå. De prosjektene som ikke har noe ekstra og bare er et boligfelt, vil gå tråere framover. Derfor tilbyr vi forsikring mot doble bokostnader i et helt år, sier Ståle Stundal i Skanska Bolig AS.

Silokaia

— De første kan flytte inn på Silokaia om tre år, sier Helge Nilsen i JB Ugland Eiendom.

Ugland er i gang med detaljplanlegging av området og regner med å starte grunnarbeidet og deretter bygging av 700 leiligheter og noe næringslokaler på Silokaia om halvannet til to år.

— Ugland vil satse mer i Kristiansand. Vi bremser ikke i bygging av leiligheter, og Silokaia har så god beliggenhet, at der tror vi folk vil bo. Vi tror markedet vil ta seg opp igjen, sier han.

— Vi planlegger en veldig gradvis utbygging som vil pågå gjennom mange år, og deler det opp i mange mindre prosjekt, og har ennå ikke lagt noe ut for salg, opplyser Nilsen.