SØGNE: — Velkommen til saltgruva.

Gründer og innehaver av Tind Saltgruva, Levi Sultan Sheikh, møter Fædrelandsvennen i døra. Han driver saltgruva i Søgne på egenhånd, og forteller om en hektisk sommer. Men hva er egentlig saltgruva?

GRÜNDER: Levi Sultan Sheikh tok med seg ideen om en konstruert saltgruve hjem til Søgne fra England. Foto: Tore André Baardsen

— Vi har et rom der vi har gjenskapt klimaet i en saltgruve. Ved hjelp av en maskin på utsiden, blir det sendt små saltpartikler inn i rommet. Rommet er dekket med to tonn salt på vegger og gulv, og luftfuktigheten skal være under 50 prosent. I tillegg skal det ikke være kaldere enn 22 grader i rommet, sier Sheikh.

Han forteller at klimaet i "gruva" gjør at slim i luftveiene løsner opp, og det blir lettere å puste. Særlig astma- og KOLS-pasienter skal ha utbytte av bruken.

NYTT LIV: Arne Larsen (til venstre) forteller at han har trappet kraftig ned på KOLS-medisinene sine, og fått mye bedre kondis, etter at han begynte å besøke saltgruva. Foto: Tore André Baardsen

Inspirasjon fra England

Sheikh er selv astmapasient, og reiste i 2009 en måned til en helsestasjon ved Dødehavet. Saltet fra havet fordampet i lufta, og Sheikh merket at astmaen forbedret seg. På den tiden jobbet han med finans i England, og fikk videre behandling i London i et rom konstruert som en saltgruve. Han ble så begeistret for behandlingen at han bestemte seg for å ta med seg ideen hjem til Søgne.

— Jeg begynte i november i fjor, og gruva blir stadig mer populær. I juli hadde jeg mellom 15 og 30 pasienter hver dag. Det var flere enn de hadde i London på samme tid, sier en fornøyd gründer.

Han forteller at foreløpig må pasientene betale alt selv, men at målet er å få til en avtale med henvisning fra fastlege, slik at man kun trenger å betale en egenandel.

Merkbart bedre

I et rom på 25 kvadratmeter sitter rundt ti personer henslengt i lenestoler. De gjør ingen ting annet enn å puste inn lufta, og slappe godt av. Her sitter de i en time, og kommer gjerne flere ganger i uka. Aldersspennet er stort, fra ettåringer til de over 75. — Etter behandling blir han merkbart bedre. Nå sover han eksemplarisk gjennom natten, det skjedde aldri før, forteller Odd Marius Greibesland.

Han er sammen med sønnen, Martin (1), som har slitt med astma siden han ble født. Faren forteller at sønnen er blitt så mye bedre av behandlingen at han har sluttet å bruke astmamedisinen sin.

— Jeg er ikke typen som tror så mye på alternative behandlinger, men vi merker at han blir dårligere når han ikke har vært her på en stund. I tillegg har han fått mye mer krefter og blitt sterkere i kroppen. Før han begynte her gikk han ikke i det hele tatt, nå kan han gå. Han er blitt en helt annen gutt, smiler Greibesland.

Første saltgruve-sjeik

I saltgruva sitter også Arne Larsen fra Søgne. Han har hatt KOLS i 20 år, og forteller at han har fått en helt ny hverdag etter at han begynte med behandling i saltgruva.

— Formen er merkbart bedre, og jeg har trappet mye ned på medisinene mine. Før var jeg plaget med infeksjoner, det er jeg ikke nå lenger, sier Larsen.

I Norge finnes det kun to konstruerte "saltgruver", en i Bergen og en i Søgne. Sheikh forteller at han har vært med på å veilede en liknende som skal startes i Nord-Norge.

— Jeg er Norges første saltgruve-sjeik, ler Levi Sultan Sheikh, før han legger til:

— Men det er veldig givende å drive med dette. Det er fantastisk når folk blir bedre, sier han.