Kilder tett på statsministeren sier han ikke vil varsle sin avgang i løpet av valgnatten, men avvente resultatet av forhandlingene mellom de fire partiene på borgerlig side, skriverAftenposten.no.

Høyre-leder Erna Solberg sa til Aftenposten søndag at hun mener Stoltenbergbør varsle sin avgangallerede valgnatten.

Stoltenberg kommer til Arbeiderpartiets valgvake og holder en kort tale klokken 20.30, like før valgdagsmålingene blir kjent klokken 21.00. ## Skiftet strategi

Ap-ledelsen har gjennom hele valgkampen tviholdt på ikke å snakke om hvordan Arbeiderpartiet vil manøvrere om de rødgrønne partiene ikke fikk flertall i stortingsvalget. Etter måneder med solid borgerlig flertall på meningsmålingene, kom skiftet i strategi under den avgjørende partilederdebatten hos NRK sent fredag kveld.

Daåpnet statsminister Jens Stoltenberg for første gang døren på gløttfor å snakke om at Ap kunne danne regjering alene etter valget dersom de borgerlige partiene ikke greier å samle seg om et regjeringsalternativ:

— Vinner de, bestemmer de. Hvis de ikke greier det er jeg jo her, sa Stoltenberg.

Lørdag ga statsministeren flere intervjuer der han utdyper hva slags situasjon han ser for seg kan føre til at han selv ender som statsminister, til tross for borgerlig flertall ved valget.

— Det vi har sett tidligere i 1986, 1990 og i 2000 var at borgerlig samarbeid ble til nettopp sammenbrudd. Da tok Arbeiderpartiet ansvar og vi er beredt til å ta et slikt ansvar igjen. Det forutsetter at vi er store og at vi har en parlamentarisk situasjon som tilsier det, sa Stoltenbergtil VG.

Lokke KrF

For at Ap skal lykkes med sin strategi om å få det borgerlige samarbeidet til å kollapse, blir det helt avgjørende å lokke KrF og Venstre ut av Høyre og Frps favntak. Vurderingen blant partistrategene på Youngstorget er at KrF er partiet som det vil være lettest å bygge opp et godt forhold til, mens Venstre er mer eller mindre tapt den neste fireårsperioden.

Aftenposten har stilt spørsmål til vårt ekspertpanel om hva Ap vil gjøre etter valgnederlaget.Åtte av ni tidligere Ap- og SV-statsråderi Aftenpostens ekspertpanel mener at det blir slutt på den rødgrønne alliansen. Mange spår at Arbeiderpartiet vil orientere seg mot sentrum og KrF.