FORSKJELL: Ifølge de to kan de ut fra pantefangsten se om de har vært i et veletablert hyttefelt. Her tømmer de dunken i Hovden Fjellpark.
PANT IS KING: Panteprosjektet sikrer livsnødvendige penger for Røde Kors hjelpekorps. Her samler Morten Urstad (t.v) og Alfred Georg Klausen inn flasker og bokser på Nystøyl hyttefelt på Hovden.
NESTEN FULL: Containeren begynner å bli full. Prosjektet sikret Kristiansand hjelpekorps 190.000 kroner i fjor.

BYKLE: Hjelpekorpsets oppdrag er først og fremst å redde liv og drive fjellsikringsarbeid. Men uten inntekter stopper arbeidet opp. Ifølge korpsleder Alfred Georg Klausen er panteprosjektet ekstremt viktig for å sikre nødvendige inntekter.

— Panteprosjektet står for omtrent én tredel av inntektene vi har i løpet av året. Resten av pengene tjener vi på beredskapsoppdrag under konserter, fotballkamper og andre arrangementer, forteller Klausen.

Vinn-vinn-situasjon

SJEKK: Alfred Georg Klausen fører logg over flaskefunn i de ulike hyttefeltene.

Panteprosjekter på Hovden har eksistert i fem år. I fjor samlet hjelpekorpset inn flasker og bokser for 190.000 kroner. Den nesten 40 kubikkmeter store containeren ved Kristiansand Røde Kors Hjelpekorps hytte på Hovden var nær sagt full torsdag ettermiddag.— Det er en veldig enkel måte for oss å tjene penger på. Samtidig er det en vinn-vinn-situasjon for både hjelpekorpset og hyttefolket. Vi får inntekter og hyttefolket blir kvitt avfallet på en miljøvennlig måte, sier pantegeneral i hjelpekorpset, Morten Urstad, til Fædrelandsvennen.

Vin i etablerte områder

Ifølge Urstad gikk stort sett flasker og bokser i søpla før hjelpekorpset satte opp innsamlingscontainerne.

Det er utplassert 20 dunker i 16 hyttefelt på Hovden. Han sier hyttefolket nå har lært seg å benytte dunkene.

OFRER SEG: Av og til må man trå til ekstra for å sikre inntektene.

— I begynnelsen var det mye rusk og rask i containerne. Alle hadde ikke forstått at dunkene var forbeholdt panteflasker, men nå er det minimalt med søppel, sier Urstad.Ifølge Klausen og Urstad er det stor forskjell på hva de finner i containerne i de ulike hyttefeltene.

— Tømmer man dunken i Hovden Fjellpark er det eksempelvis flere vin- og sjampanjeflasker. Vi merker at det går mer dyr drikke i veletablerte hytteområder, sier Klausen.

Stille i fjellheimen

Ifølge korpslederen har det så langt i år vært stille i fjellheimen og få alvorlige oppdrag.

— Vi har rykket ut på noen få henteoppdrag med scooter for ambulansetjenesten. Ellers har det vært enkelte leteaksjoner som har blitt avbrutt fordi de savnede raskt har kommet til rette. Jeg tror nok været har spilt en rolle i så måte. Det har vært godt med snø over en lenger periode. Folk er ikke så desperate etter å komme seg ut på ski at de velger å dra ut i dårlig vær, mener Klausen.