PROFF LØYPEKJØRER: Klokka ni søndag morgen var løypene på Strai nykjørt og innbydende for skifolket. Jan Govert Timenes fra Parkvesenet forteller om mange positive tilbakemeldinger fra unge og gamle. Foto: Kjartan Bjelland
ERFARING: - Tror det er bra at vi har gått på ski, vi som kjører løypene, sier Jan Govert Timenes og peker hvordan han har laget løypa for ivrig og morgenfrisk skiløper Erling Lynne fra Søm. Foto: Kjartan Bjelland
SANDRIPHEIA: Jonny Berås i løypemaskinen og løypekjører Øyvind Voreland er akkurat ferdig med løypekjøringen på Sandrip. Folkene fra Vennesla kommune har et stort løypenett å vedlikeholde. Ofte går netter og grytidlige morgener med. Foto: Kjartan Bjelland
TIDLIG OPP: - Startet klokka fem i dag morges, sier Jan Govert Timenes, som hadde med seg en svært lett søndagsfrokost i løypemaskinen: En liten skummet fra Tine! Foto: Kjartan Bjelland

VENNESLA/KRISTIANSAND: — Dette er folkehelse, et tilbud til de som vil trene og et flott lavterskeltilbud til unge, gamle og familier, slår en entusiastisk Erling Lynne fast, med skiene på beina en tidlig februarsøndag i skiløypa på Strai.

Der slår han av en prat med løypekjører Jan Govert Timenes. Lynne har kjørt fra Søm for å få seg en tur i nykjørte løyper, skal hjem til frokost, og satser på en familietur senere på dagen.

— Kan ikke få skrytt nok av løypekjørerne, sier Lynne, som var førstemann i nykjørt spor kjørt av en av løypekjørerne fra Parkvesenet i Kristiansand.

Og mens Timenes var i full gang i løypene på Strai, holdt Jonny Berås og Øyvind Voreland på for fullt med å klargjøre søndagsløypene på Sandripheia. Der er det Vennesla kommune i samarbeid med Midt-Agder friluftsråd som har ansvaret for løyper.

Ikke bare venndøler

— Men vi kjører også løypene på Drivenesheia, til Nasbø, over Moseidvarden og Lauvås-løypa, forteller Berås og skryter av kollegene Lars Olsen og Øyvind Voreland, som har kjørt flest kilometer løype i år.

Berås forteller hvordan de lærer av hverandre for å bli enda bedre løypekjørere.

Det er langt fra bare venndøler som koser seg i løypene i Vennesla.

— Nei, venndølene er nok i mindretall, slår Berås fast.

Han tror at erfaring som aktiv skiløper (og skismører for landslaget) kommer godt med når man skal lage gode løyper.

Det samme sier Jan Govert Timenes i Kristiansand.

— Har man gått på ski selv, så vet man kanskje litt bedre hvordan svingene skal legges. Du vet, vi legger mye prestisje i å gjøre løypene så flotte som mulig.

Folk skryter

Og både Vennesla- og Kristiansands-kjørerne er enige om at det å kjøre skiløyper er en jobb med masse positive tilbakemeldinger.

— Folk skryter og gir positive tilbakemeldinger på at vi gjør en viktig jobb, sier Timenes.

Og legger til at han koser seg over å se så mange unge, halvgamle, skikkelig gamle, familier, skigale og småunger ute i løypene.

— Tror nok vi bidrar til at folk holder seg sunnere og friskere enn de ville gjort uten de mange løypene i distriktet, sier Timenes og skryter av det gode samarbeidet de har med løypekjørerne i Vennesla.

Timenes skryter også av kommunen som setter av penger til dette tiltaket.

— Vi har fått midler til å kjøre løyper når Oddersjaa har barnelangrenn med 3-400 deltakere. Utrolig gøy og viktig at ungene får flotte løyper slik at de får lyst til å fortsette med skigåingen, sier Timenes.

Eneste problem i år har vært noen dager med mildvær og regn som tæret på snøen.

— Da fikk vi noen klager fra folk som ikke helt kunne forstå at vi ikke kjøre løypene. Men vi må ta hensyn til maskinene våre også, sier Berås.

Litt trøbbel

Og går løypemaskinene i stykker er det ikke greit å være løypekjører.

— Vi har hatt litt trøbbel med vår løypemaskin i år, forteller Timenes.

— Da sto vi og spant og ventet på at den skulle bli fikset. I mens fikk vi "nødhjelp" fra Vennesla slik at vi fikk kjørt løypene våre.

Det kjøres skiløyper i en rekke kommuner på Sørlandet. Den kanskje aller flotteste løypa finner du på Øynaheia. Men også i Søgne kjøres den flotte løypa på Årstøl jevnlig gjennom hele vinteren.

Og for dem som lurer på hvor de skal legge turen, er det bare å gå inn på hjemmesiden til Midt-Agder Friluftsråd. Der er det nesten døgnkontinuerlig oppdatering på skiløypene og føreforhold.