SØGNE/KRISTIANSAND: - Om vi vinner eller taper, så må vi bruke denne saken til å ta lærdom, sier Liv Landaas, kommunalsjef for oppvekst i Søgne kommune.

Trist og alvorlig

I tre dager har hun fått høre om hvordan Robert Liland opplevde mobbingen fra 2003-2004, da han var elev ved Tinntjønn skole i Søgne. Nå har advokatene på begge sider holdt sine avsluttende innlegg. Avgjørelse i saken vil ventelig komme om to-tre uker.

Landaas er lettet over å være ferdig i retten.

  • Det er en trist og alvorlig sak, og det er veldig sterkt å høre det Robert Liland forteller. Den gutten har hatt det fryktelig vondt, sier Landaas.

Til bunns

  • Hva har kommunen å lære av saken, uavhengig av utfallet?

— At det er utrolig viktig å gå til bunns i ting, både med foreldre og elever. At man i en travel skolehverdag bruker nok tid til å finne ut av hva som faktisk foregår. Det er utrolig at Robert Liland klarte å skjule så mye for alle, sier hun. - Er det regler eller praksis i skolen som bør endres som følge av det som er kommet fram i denne rettssaken?

  • Det må vi helt klart se på, og gå gjennom de rutinene vi har. Vi voksne kan ikke passe godt nok på. Det må vi ta med oss videre, så ikke flere får oppleve å ha det sånn som Robert Liland, sier Landaas.

Lettet Liland

Også Robert Lilands familie var lettet da de gikk ut i solskinnet utenfor Kristiansand tingrett torsdag ettermiddag. - Det er usannsynlig nydelig å endelig være ferdig, kom det med et stort smil fra Robert Liland selv.

Han var godt fornøyd med det som var blitt lagt fram i den tre dager lange saken.

  • Det har vært gode og utfyllende innlegg. Jeg fikk sagt det jeg skulle ha fram. Så er det bare å håpe at det skal gå rette vei. Vi vet jo det er en vanskelig sak.

Amigos og pils

Uansett utfall, mener 23-åringen at det er viktig å få satt fokus på skolens måte å håndtere mobbingen av ham.- Håpet mitt er at det fokuset som er kommet på deres takling av saken, vil hjelpe andre til å se hvilke rettigheter de har, sier han.

  • Hva gjør du nå?

  • Går på Amigos og spiser et godt måltid, og tar en pils.

Må frifinnes

Gro Hamre, kommunens advokat, la ned påstand om full frifinnelse for Søgne kommune i saken. Hun argumenterte primært for at saken burde avvises fordi den er foreldet. Hamre avviste kontant motparten, advokat Arvid Kjærvik, sin påstand om at det var mange likhetspunkter mellom Robert Lilands sak og saken i Høyesterett, der Kristiansand kommune ble idømt en historisk mobbeerstatning.

  • Å sammenligne disse to sakene går nesten ikke an. De kunne knapt vært mer ulike, sa Hamre, som også førte den saken for saksøkte, som altså var Kristiansand kommune. Hun viste til en rekke konkrete eksempler hvor de to sakene var ulike.

  • I saken fra Kristiansand var det en gutt som allerede fra barneskolen falt utenfor. Skolen ble blant annet dømt fordi den gjennom seks år kom opp med de samme tiltakene mot det de oppfattet som uønsket adferd av gutten, uten å skjønne at han ble mobbet. I Robert Liland sin sak har vi med en velfungerende ungdomsskoleelev å gjøre, fremholdt Hamre.

Jobbet godt

  • Det avgjørende for å pålegge skolen ansvar og i denne saken, er det vi har hørt her i retten, beslutningen skal ikke tas ut fra en sammenligning med en annen dom, understreket hun.

Hamre argumenterte med at skolen jobbet godt både på system og individnivå, og at skolen gjorde mye riktig.

  • Sakene med Robert Liland ble håndtert ut fra det skolen visste om. Det ble fattet tiltak, vaktholdet i skolegården ble styrket, det ble arbeidet med skolemiljøet, iverksatt elevmekling, lærerne ble informert og de satte inn en miljøarbeider for å løse opp i urolighetene på tiende trinn, påpekte Hamre.

- Oppsiktsvekkende

Det var primært gutter fra tiende trinn som sto for mobbingen av Liland, er det kommet fram i retten. Hamre mente skolens ansatte gjorde det de kunne ut fra den informasjonen de hadde, og at skolen ikke har opptrådt uaktsomt, og derfor ikke kan dømmes i saken. Hun betegnet det som oppsiktsvekkende at et av vitnene, som forklarte at han var en medløper av mobberne, aldri hadde sett at Robert Liland ble utsatt for fysisk vold.

  • Robert Liland sier ble banket opp to-tre ganger i uka. Når ikke en gang dette vitnet så det, er det ikke grunnlag for å hevde at skolens ansatte burde fått det med seg, sa Hamre.

Når det gjaldt skadene Robert Liland har fått som følge av mobbingen, og som er med på å danne grunnlaget for erstatningsbeløpet han krever, mente Hamre det var liten grunn til å feste lit til erklæringen fra Magne Tauler, som har slått fast at Liland har fått en Posttraumatisk stresslidelse. Hun la til grunn oppfatningen til den rettsoppnevnte sakkyndige, Sverre Hougsnæs, som sier Robert Liland er depressiv og har en tvangslidelse, og at tvangsproblematikken bare delvis skyldes mobbingen. Ut fra det skadenivået Hougsnæs har lagt seg på, mente Hamre at et riktigere erstatningsbeløp ligger rett i underkant av 600.000 kroner, ikke den millionen Robert Liland krever.