LIKER Å PENDLE: Eva Synnøve Bjelland er økonomisjef i Iveland og bor i Kristiansand. Fra 1999 til 2003 pendlet hun mellom Grimstad og Kristiansand. Her avbildet på Sødal på vei til jobb onsdag morgen. Foto: Frode Lindblom
RÅDMANN: Sten Albert Reisænen er bosatt i Kristiansand og pendler til Iveland. Han mener kommunen har et godt omdømme som arbeidsgiver. Foto: Frode Lindblom
VATNESTRØM: Her er noen av pendlerne, ansatt på Vatnestrøm oppvekstsenter. Fra venstre: Simon Reinken (Birkenes), Ole Kristen Hægeland (Vennesla), Øyvind Hagen (Vennesla), Silje Marie Grosås (Kristiansand), Gina Sagstuen (Vennesla), Thordis Haraldseid (Vennesla) og Ellen Ågesen (Vennesla). FOTO: EIRIN NATELAND Foto: Frode Lindblom

IVELAND: — 77 er et høyt tall. Vi er glad for at kommunen er så attraktiv, sier rådmann Sten A. Reisænen (49). Han er fornøyd med at over halvparten av fast ansatte er rekruttert fra andre kommuner.

Finnmarkingen søkte selv til den lille Aust-Agder-kommunen med 1283 innbyggere. Reisænen bor i Kristiansand, og har de siste tre årene hatt rådmannsjobben og pendlet de 84 kilometerne (t/r) på dårlig vedlikeholdte fylkesveier.

Han synes det er flott at så mange fra Kristiansand, Birkenes, Søgne, Evje og Hornnes og Vennesla ønsker karriere i Iveland. Kommunen er også en utpendlerkommune, hvor 60 prosent av sysselsatte jobber utenfor Iveland.

Trivsel og små forhold

Alle ansatte vi har snakket med forklarer yrkesvalget med trivsel, trygghet og miljø.

Rådmannen mener Iveland har sin fordel av å være en liten kommune.

— Kommunen er oversiktlig og forholdene så små at alle får god kjennskap til hva vi holder på med. De hadde ikke pendlet hit om de ikke trivdes her, mener Sten A. Reisænen, og viser til en av dem som har lengst vei til jobb.

Rektor Jarle Bjellås (38) fra Vennesla bor med kone og to barn i Søgne. Han pendler de 120 kilometerne (t/r) 196 dager i året. Han kjører fra Høllen før klokka 07 og er hjemme mellom klokka 1630 og 1730. — Hvordan orker han det?

— Det sosiale og faglige betyr veldig mye for meg. Jeg har ikke én dag vært lei pendlingen, hevder skolelederen. Én av hans lærere bor på Flekkerøy.

20 av 47 i pleie og omsorg

Ole Kristen Hægeland er rektor på Vatnestrøm oppvekstsenter og pendler fra – ja – Hægeland i Vennesla. Pleie og omsorgsleder Monica Galdal pendler fra Evje og Hornnes. Faktisk er 20 av 47 fast ansatte i hennes sektor jobbpendlere.

På Nav-kontoret er setesdølen Gyro Heia (31) leder. Ingen av de fire kontoransatte bor i Iveland. Heia bor selv på Engeland i Birkenes. Med omvei til barnehagen, kjører småbarnsmoren 80 kilometer daglig til og fra kontoret i Birketveit.

— Iveland er en liten, oversiktlig og spennende kommune. Det er korte veier til løsninger, kontinuitet og stor takhøyde, beskriver Nav-lederen.

Nylig søkte 32 på én ledig stilling (70 prosent) hos Nav. Det mener rådmannen sier mye.

Eva S. Bjelland (48) styrer økonomien i Iveland kommune. 48-åringen fra Søre Herefoss, bosatt i Kristiansand, har jobbpendlet i snart tre år. Økonomisjefen stortrives på jobb, men er ikke spesielt imponert over kvaliteten på fylkesvei 403 og 405. — Veien har blitt fryktelig dårlig, spesielt de siste tre årene.

Liker å kjøre bil

— Mister du lysten på å pendle, da?

— Nei, jeg har alltid vært en pendler, sier Bjelland og smiler.

Samme vei kjører næringssjef og småbarnspappa Egil Mølland til jobb. Han og familien bor på Justneshalvøya i Kristiansand.

— Kona er mest urban av oss. Det nytter ikke å dra noen ut på bygda uten å ønske det, sier Mølland og ler.

Han er selv fra Iveland og har gård på Mølland i Iveland. Den har vært i familiens eie i 400 år.