KRISTIANSAND: «Vi har vunnet kampen mot oljeboring i Lofoten før, og vi skal gjøre det igjen», heter det fra Naturvernforbundet i Vest-Agder.

Naturvernerne i Kristiansand markerer sin motstand mot oljeboring på Møvigveden, som del av en nasjonal markering i kveld. Det protesteres mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, og i Skagerrak. Vedebrenningen vil strekke seg fra Narvik til Lindesnes i kveld.

— Dette er en nasjonal aksjon, som flere tusen mennesker vil ta del i. I Kristiansand har vi valgt et sted med historisk sus, som ikke er veldig lett tilgjengelig. Så det blir ingen massemønstring, men vi er del av noe større, sier leder av Naturvernforbundet i Kristiansand, Marte Rostvåg Ulltveit-Moe.

Nasjonal aksjon

I Vest-Agder skal det brennes varder i Lindesnes og i Vennesla i tillegg til i Kristiansand, men over hele landet er over 80 vardebrenninger planlagt.

Naturvernforbundet mener «vår tids viktigste miljøsak» kan bli avgjort etter valget til høsten, og at spørsmålet rundt oljeboring representerer et veiskille i ressursforvaltning og miljøhensyn.

LEDER: Marte Rostvåg Ulltveit-Moe er leder for Naturvernforbundet i Kristiansand. Foto: Arkiv

For oljemotstanderne står kampen mellom hva de anser som en forurensende og kortsiktig oljeindustri på den ene siden, og fiskeriressurser og naturverdier på den andre.— Kan denne kampen vinnes, Ulltveit-Moe?

— Vi har vunnet den to ganger før. Jo mer jeg setter meg inn i denne saken, jo mer åpenbart blir det for meg at denne saken kun har én løsning - og det er å holde oljeindustrien unna. Dette er et så rikt område som har gitt oss mat og naturressurser i tusenvis av år, og da kan vi ikke gamble med det opp mot kanskje 40 år med oljeutvinning, sier hun.

Historisk møtested

På toppen av den to kilometer lange turen opp til Møvigveden, 95 meter over havet, vil varden brenne med utsikt over Randesund, Flekkerøy, Oksøy og Grønningen fyr i kveld. Blant appellholderne er stortingsrepresentant Alf Holmelid (Sv).

Protesten tar i bruk det gamle vedesystemet, som tidligere ble brukt til å varsle om farer som truet landet.

Vedesystemet var i bruk helt fram til Napoleonskrigene, og Veden på Møvig var strategisk viktig for å sende beskjed både østover og vestover om farer som truet landet.

Første gang den ble tent var for vel 900 år siden.