PARIS/KRISTIANSAND: Straks etter overfallsvoldtekten i Baneheia kom politiet gjennom tradisjonell etterforskning på sporet etter to menn som begge bodde på asylmottak i Kristiansand. Politiets etterforskere konstaterte etter hvert at begge hadde forlatt landet. Det ble sendt ut internasjonal etterlysning av de to.

Drøyt fire måneder etter overgrepet ble en 19 år gammel spansk statsborger pågrepet på åpen gate i Oslo. Han hadde i mellomtiden vært utenlands. Den siktede har siden sittet varetektsfengslet.

Politiet har fryktet at den andre siktede i saken, den 19 år gammel algireren, skulle bli kjent med at han var etterlyst og siktet for overfallsvoldtekten. Etterlysningen har gått ut til alle internasjonale politikilder.

På flyplass i Paris

— Onsdag var den etterlyste på vei til å ta et fly fra en flyplass i Paris. En identitetskontroll av ham ved ombordstigningen viste at han var internasjonalt etterlyst. Dermed ble han pågrepet av fransk politi. Vi antar at han blir varetektsfengslet i Paris, inntil franske myndigheter har mottatt kravet fra norske myndigheter om utlevering, sier politiadvokat Ingrid Thorsen til fvn.no.

— Vi har sendt kravet om utlevering til statsadvokatene, som igjen sender saken videre til Justisdepartementet og som tar saken til franske myndigheter. Dette er internasjonale prosesser. Vi har ivaretatt vår del av den formelle siden ved at Kristiansand tingrett i en kjennelse har funnet grunn til å mistenke 18-åringen for overfallsvoldtekten. Dermed har en norsk rettsinstans lagt det formelle grunnlag for en utlevering, fremholder politiadvokaten.- Straffesaken mot den 19 år gamle mannen fra Spania som er siktet for denne overfallsvoldtekten, en annen overfallsvoldtekt i Baneheia 29. mai og en voldtekt i en båt ved Otra skal for retten neste måned. Er det ønskelig å få 18-åringen til Norge før denne straffesaken starter?

— Det er ønskelig å få ham til Norge så raskt som mulig, og gjerne før denne straffesaken starter i begynnelsen av neste måned, svarer Thorsen.

Tre voldtekter

Den voldtektstiltalte mannen fra Spania, med marrokansk opprinnelse, kom til Norge som asylsøker i 2009. Han har operert med flere identiteter i Norge. Han nekter straffskyld for de to overfallsvoldtektene i Baneheia og voldtekten i Otra.

19-åringen fra Algerie, er siktet bare for overfallsvoldtekten i Baneheia natt til 26. juni. Politiet har funnet biologiske spor på åstedet som knytter spanjolen til åstedet. Politiadvokat Thorsen ønsker ikke å si nærmere om hva som knytter 19-åringen fra Algerie til denne voldtekten. - Det er andre bevisopplysninger i saken som gjør at han er siktet, svarer politiadvokaten. Den overfallsvoldtatte kvinnen har forklart at det var to personer som angrep henne og trakk henne inn i skogen fra Baneheiveien og gjennomførte overgrepet.

— Vi er svært fornøyd med at saken nå kan gå mot en fullstendig oppklaring og avklaring ved pågripelsen av den andre etterlyste, sier politiadvokat Thorsen.

Tilbakeholden

Etter pågripelsen av spanjolen i Oslo 5. oktober lettet Thorsen noe om sløret om politiets tilbakeholdenhet i forhold til å informere publikum om overfallsvoldtektene. Hun uttalte da blant annet at politiet hadde etter relativt kort tid gode spor å gå etter i forbindelse med disse voldtektsakene.

— Problemet vårt var at de vi anså for å være mistenkt i saken hadde reist ut av landet, og det var derfor særdeles viktig for politiet av hensyn til mulig oppklaring og pågripelse, at vi holdt kortene tett inn til brystet. Samtidig vil jeg understreke at i så alvorlig saker som dette gis etterforskningen høy prioritert, og det ble satset tungt med store ressurser i et nær og godt samarbeid mellom Felles kriminalenhet og Kristiansand politistasjon. Det er utelukkende godt kriminalteknisk arbeid, god taktisk etterforskning og etterretningsarbeid som har bidratt til å løse sakene. I tillegg har vi i ettertid fått dna-spor fra begge overfallsvoldtektene som matcher med profilen til den siktede 19-åringen, sa politiadvokaten til fvn.no i november i fjor.