FISKEKAMERAT: Geir Martin Eftestøl sier han tilbrakte en rekke dager på sjøen med den omkomne fiskeren. Han ble sittende på hustrammen vis-a-vis kapellet i Korshamn natten etter forliset. Foto: Kristin Ellefsen
SAMLET TRÅDENE: Politibetjentene Benth Kastberg og Tonje Isabell Søvik i ferd med å hente inn vitneforklaringer på Korshamn rorbuer. Foto: Kristin Ellefsen
HAVGAPET: Korshamn ytterst i havgapet er vant til at havet er en krevende nabo. Lørdagen hersket en dempet stemning etter at en av deres egne mistet livet på sjøen. Foto: Kristin Ellefsen
SLET SEG LØS: Rekka til fiskebåten "Minjana" ligger på stedet hvor fiskebåten pleide å ligge fortøyd. Foto: Kristin Ellefsen

LYNGDAL: — Alle her visste hvem Jan var. Vi er som en stor familie her, sier Baade og peker mot rorbukomplekset i bakgrunnen.

For 20 år siden kom han til Korshamn for første gang. Siden har han tilbrakt mange fiskeferier ytterst i havgapet sør for Lyngdal.

— Dersom vi hadde problemer, var han der med en gang. Hvis han ikke var ute og fisket, var han ofte her nede sammen med oss fisketurister. Han var en god mann. Nå er vi i sjokk, men etter hvert kommer realitetene til å gå opp for oss, sier Baade.

Informert på natten

Etter at det ble klart at forliset hadde krevd et menneskeliv, ble enkelte av beboerne i rorbuene samlet i spiseavdelingen og informert om det som hadde skjedd. Baade var blant dem som fikk høre den tunge nyheten på natten.

— Fiskeren som omkom var svært behjelpelig med å vise oss de beste fiskeplassene. Han plottet dem inn på kartet mitt, sier 76-åringen, som i år tilbringer to måneder i Korshamn.

Tungt

Støy og skryting av hvem som har dratt den største torsken var lørdag erstattet med lavmælt snakking i sløyebua. Samtalen dreide seg for det meste om fiskeren som aldri kom til land med skuta si. Et par politibetjenter beveget i seg i bakgrunnen. De var i ferd med å hente inn vitneforklaringer.— Jeg har opplevd mye tøft i livet mitt, men dette er tungt. Det er altfor tidlig å dø. Han var ikke pensjonist engang. Det er synd og skam, sier Baade.

Rammer alle

Et langt steinkast opp fra brygga bor Geir Martin Eftestøl. 43-åringen flyttet til Korshamn i oktober i fjor og har vært ute på flere fisketurer med fiskeren som omkom natt til lørdag.

— Det er så lite her ute. Dette rammer alle. Da jeg hørte hva som hadde skjedd ble jeg sittende på trappa og bare kikke utover. Det er uvirkelig, det som har skjedd, sier Eftestøl.

Han betegner den omkomne som en som var svært godt kjent i farvannene.

— Han kjente sjøen her som sin egen bukselomme. Jeg skjønner ikke helt hva som kan ha skjedd, men det var mørkt og området hvor han forliste kan være ganske grumsete når det blir litt sjø, sier Eftestøl.

Forsvant

Båten som forliste lå til vanlig fortøyd ved Korshamn rorbuer.

— Han var ute og fisket hver dag. Var det noen som trengte hjelp, var han førstemann som stilte. Det er typisk at han la ut for å finne de to som var savnet, sier 43-åringen.

Eftestøl ble sittende våken på trammen utenfor huset mye av natten etter forliset. Han er nabo til huset hvor de to som opprinnelig var savnet bodde. I løpet av natten så han at de pakket sakene sine og forlot stedet.

— Det synes jeg var merkelig, sier Eftestøl.