KRISTIANSAND: Det er klart etter at granskningsgruppa til fylkeskommunen i dag offentliggjorde sin rapport etter ulykken.

Rett etter lunsj klokken 13, skulle delegasjonen på åtteelever ved Kvadraturen skolesenter, tre lærere og en ansatt fra Elkem til enhelsestasjon ved Kisumu for å se seg om.

På veien til helsestasjonen satt to voksne i bagasjerommet, mentilbake var det to elever som satt der.

Grunnen til dette var at de voksne varforsinket tilbake fra helsestasjonen og da hadde elevene allerede satt seg der.

Kjørte feil

Minibussen var på vei tilbake fra helsestasjonen da ulykken inntraff.

Minibussen hadde akkurat fylt bensin og på vei frabensinstasjonen merket sjåføren at han hadde kjørt feil. Han skulle svinge inntil en sidevei for å snu, da ulykken inntraff.

Sjåføren sier at han kikket i høyre speil og skullesvinge til høyre. Han oppdaget da ikke lastebilen som kom bakfra.

Svingen var påbegynt da bussen ble påkjørt bakfra,men bussen sto nærmest stille.

18 år gamle Øystein Bronebakk fra Vennesla som satt i bagasjerommet, døde i selve kollisjonsøyeblikket.

— Vurderte to turer

– Det var ingen andre biler tilgjengelige ved ARO senteret ogflere av de voksne drøftet å kjøre to turer til helsestasjonen, står det irapporten. Bilen var registert for ni personer.

Elevene husker ikke at det ble drøftet. Flere av elevene skal hareagert på at det satt for mange i minibussen. To personer satt i bagasjerommetog en på motorkassen.

- Det bare ble sånn

På spørsmål på hvorfor bilen ble overlastet: De voksnevar ivrige i å komme av sted, kjøreturen var kort og det meste av kjøreturen skullegå på en lokal vei med lite trafikk.

– Det bare ble sånn.

Hadde ikke gyldig førerkort

I rapporten står det også at det var tilfeldig hvilken lærer somkjørte minibussen, men han som satte seg bak rattet hadde førerkort forminibuss, hadde kjørt i området før og hadde erfaring med venstrekjøring.

Han hadde ikke internasjonalt førerkort, noe som er påkrevd forå kjøre utenfor EØS-området.

Bilbeltet fungerte ikke

Flere av elevene har også bemerket at flere av bilbeltene ikkefungerte. Enten rullet det ikke ut, eller så ville detikke inn i klipsen.

De to som satt i bagasjerommet og personen som satt på motorkassenhadde ikke noen form for sikring.

Overbelastningen ikke ulykkesårsaken

Undersøkelsesgruppen mener at overbelastningen i minibussen i segselv ikke var årsak til ulykken.

De er også i den oppfatning av det både påulykkesstedet og på sykehuset, ble gitt hjelp til og av passasjeren på en god måte i alt fralivreddende førstehjelp til psykososial omsorg og støtte.

Ved pressekonferansen som ble holdt klokken 09.30 møtte Arly Hauge, utdanningssjef ved Vest-Agder fylkeskommune sammen med leder av undersøkelsesgruppen, Yngve Årøy som også er fylkesberedskapssjef for Fylkesmannen, og fylkesrådmann Tine Sundtoft.