Prosjektleder Arnstein Nygård i Rejlers har hatt ansvar for kabellegging fra Krossen. Foto: Eirik Vigsnes

KRISTIANSAND: — Den nye kabelen fra Krossen til Hannevika reddet strømforsyningen til Kristiansand sist fredag. Da oppsto det en feil i anlegget hos en industrikunde.Hadde vi ikke hatt kabelen mellom Krossen og Hannevika da, hadde hele Kvadraturen med 20-30.000 kunder vært strømløse, sier Siv Borgstrøm, avdelingsleder i Agder Energi Nett.

Den nye kabelen er en av to som nylig er blitt lagt for å minske sårbarheten og øke sikkerheten for strømforsyningen i Kristiansand. En utredning om risikosituasjonen for strømforsyningen i Kristiansand i 2005 viste at byen var altfor sårbar for strømbrudd.

— Hvis nettet er bygd slik at "alle eggene er i en kurv", må det legges om slik at ikke all strømmen går gjennom ett sårbart punkt. Nå har vi sikret flere mulige veier for strømmen slik at vi kan lede den andre veier hvis det oppstår brudd et sted, forklarer Borgstrøm. Det var slik byen unngikk å bli mørklagt sist fredag.

To kabler

Siden 2007 har Agder Energi Nett lagt to nye kabler, en fra Krossen gjennom Ledningsdalen til Hannevika, og den andre fra Gartnerløkka langs Vesterveien til Hannevika. Til sammen danner de en slags "kabelring".

— Ved strømbrudd i byen har vi flere alternativer for å opprettholde forsyningen. Det samme er tilfelle for Vågsbygd inkludert de store kraftforbrukerne Glencore og Elkem, sier Borgstrøm.

Prosjektleder Arnstein Nygård i Rejlers har hatt ansvar for kabellegging fra Krossen. Foto: Eirik Vigsnes

Ved hver ende av kablene er det laget nytt koplingsanlegg, samt en ny trafostasjon i Hannevika. I tillegg er linjen fra Iveland kraftstasjon til Krossen transformatorstasjon spenningsoppgradert for å kunne overføre mer strøm samt få mindre tap ved overføringen.Arbeidet ble nylig avsluttet. Investeringer i nettet dekkes av nettleien fra alle kunder på Agder, med en økning på ca. 65 kroner i årlig leie. Agder Energi Nett arbeider med planer for å styrke strømforsyningen også i andre deler av Agder.

— Strømforsyning er et usynlig arbeid som få tenker over inntil det blir strømbrudd. Men at vi har spenning i stikkontakten er nødvendig for det meste. Samfunnet stopper opp uten strøm, minner Borgstrøm om.

Betryggende

— Vi har hatt stabil strømleveranse til Kristiansand i mange år. Det arbeidet Agder Energi har gjennomført for å gjøre det lett å rute om ved strømbrudd har gjort beredskapen vår bedre. Det er veldig betryggende og bra for Kristiansand. Det gjør oss lite sårbare, og det er viktig for oss, sier Ragnar Evensen, teknisk direktør i Kristiansand kommune.

— Alle kabler som Agder Energi legger vil være en forsterkning og en fordel for våre anlegg. Det er en stor fordel for oss å ha et sikkert el-forsyningsanlegg. Det er kjempekostnader for oss hvis vi får brudd på anlegget. Det har skjedd, men heldigvis ikke hyppig, sier Einar Hagajordet, driftsleder for høyspentanleggene på Elkem.

Han forteller at bedriften ikke har planer om å øke strømforbruket i fremtiden.

Omstart

— Den opprustingen som er gjort i det siste har forbedret leveringssikkerheten til oss. Det er ytterst sjelden at det blir svart og at vi ikke har elektrisk forsyning. Den vanligste forstyrrelsen er at det kommer små blink i lyset. Da stopper mye av maskinene, og vi må starte hele prosessen fra begynnelsen av. Slik er det for hele prosessindustrien. Det skjer oftest på ettersommeren når det er tordenvær inne i landet, fem-ti ganger i året. Noen ganger tar det to-tre timer, andre ganger er vi oppe etter 15-30 minutter, sier Nils Gjelsten, produksjonsdirektør på Glencore.

— Forbedres dette nå?

— Nei, ikke på de små dippene, men det blir sikrere hvis det skulle skje alvorlige feil der vi kunne risikert at det ble svart i timer og dager. Det hadde vært alvorlig for oss. Men det har ikke skjedd i nyere tid, sier han.