MANDAL: — Det er en skam hvordan Mandal kommune har behandlet det de arvet etter Olav Holmegaard. Slik saken har utviklet vil nok mange som vurderer å testamentere verdifulle gjenstander til det offentlige svært betenkte, sier Espen Regevik. Holmegaard var onkel til hans mor.

SAMLER: Olav Holmegaard brukte store deler av sitt liv til å samle gjenstander som fortsatt eksisterer og som det er strid om.

Den bitre striden rundt den helt unike og verdifulle samlingen til Olav Holmegaard har vart i mange år. Han brukte store deler av livet sitt til å samle inn historiske gjenstander, særlig fra Marnardal. Det er gjenstander helt fra 1700-tallet som datidens mennesker brukte i arbeid, fest og pynt. Det er kjoler og tekstiler. Og det som er mest verdifullt i penger er blant Norges aller flotteste myntsamlinger på 3500 mynter, noe av dem helt fra 1000-tallet.Tekstilene er flyttet ned til Mandal bymuseum, fordi de risikerte å bli ødelagte i det svært dårlige bygget samlingen har vært i på Heddeland i Marnardal. Det er dette striden står om, fordi Olav Holmegaard etterlot seg et testamente der han ga hele samlingen til Mandal kommune. Og føyde til: «Bygningene, tomten og samlingene skal utgjøre en enhet og intet må fjernes herfra».

Årevis i byråkratiet

Det har altså likevel skjedd, tross protester fra slektningene som mener Mandal kommune burde gjort mye mer for å ruste opp bygget på Heddeland for å etterkomme Olav Holmegaards ønske. Fortsatt er det mange gjenstander i bygget, men også disse vil trolig bli fjernet etter hvert.

Helt siden 2005 har striden versert i byråkratiet etter at Mandal kommune søkte om å få flytte samlingene. Nylig kom imidlertid avgjørelsen fra Justisdepartementet som ga en slik tillatelse.— Olav ga samlingene til Mandal kommune fordi han ikke stolte på at Marnardal kommune ville makte å ta vare på dem, sier Regevik oppgitt.

Vurderer søksmål

OPPGITT: Her i Mandal bymuseum er for tiden disse kjolene stilt ut, tekstiler som Olav Holmegaard samlet inn etter krigen. Espen Regevik er en av etterkommerne og er svært oppgitt over at Mandal kommune ikke har tatt like godt vare på resten av samlingene etter Holmegaard. Foto: Jarle R. Martinsen

Han forteller at saken har opptatt familien i alle år, og at de ikke har tenkt å gi seg. Advokat er engasjert, og nå i første omgang skal de undersøke mulighetene for å anke avgjørelse fra departementet.— Når vi ikke fram på den måten, er det naturlig med sivilt søksmål mot staten for å omgjøre vedtaket, sier Regevik.

Han sier at de dessuten vil kreve myntsamlingen tilbake som kommunen oppbevarer på Myntkabinettet i Oslo. - Når kommunen bryter sin intensjon med samlingene ved ikke å oppfylle testamentet vil vi ha tilbake myntene, sier Regevik.

Hva som videre skal skje samlingene er ikke klart for ham. - Vi forventer at familien blir invitert til et møte med kommunen for å drøfte hvordan Holmegaards samlinger kan ivaretas bedre enn man har klart til nå, sier Espen Regevik.