KRISTIANSAND: – Det er ganske sykt å holde på med, men jeg elsker det. Det er kun din egen kropp og vilje som setter grenser for hva du kan gjøre, sier Mathias Nyman Mortensen (17) fra Kristiansand til Fædrelandsvennen.

SE VIDEO ØVERST I SAKEN!

Sammen med kameratene Emil Wynn (19) og Fredrik Løschbrandt (16) har han tilbrakt hver dag i sommerferien til å hoppe over gjerder, rekkverk og teste ut nye triks i disiplinene, Parkour, Freerun og Tricking.

– I Parkour gjelder det å komme seg raskest mulig fra A til B uansett hvilke hindringer som måtte stå i veien. Freerunning dreier seg mer om å utøve triks og fokuserer på stil, mens tricking henter elementer fra både turn og kampsport. Vi driver med alle tre former, forklarer Wynn, som selv har sin bakgrunn i kampsport.

HØYE HOPP: Mathias Nyman Mortensen (17) demonstrerer en Vault, som vil si å komme seg over hindringer mest mulig effektivt og uten å miste fart Foto: Kristin Ellefsen

Matrix og Kung-Fu – Hvem inspirerer dere?

– Damien Walters er en fantastisk freerunner, og vi henter mye inspirasjon fra hans videosnutter på nettet, sier Nyman Mortensen.

– Og fra Matrix og Kung Fu-filmer, legger Wynn til.

Flytter grenser

I snart tre år har guttene møttes for å pushe seg selv og hverandre for å prøve å hoppe lengre, høyere og finslipe teknikker. For Løschbrandt handler det om gradvis å flytte sine egne grenser.

– Man må tørre å gutse litt. Da vi spilte inn klippet på You-tube, tok jeg salto fra et 2,5 meter høyt tak. Jeg var litt redd, men jeg måtte bare gjøre det. Det var litt av et adrenalinkick, sier den spenstige 16-åringen.

PÅ HODET: Mathias Nyman Mortensen og Fredrik Løschbrandt trenger ikke skateboard for å trikse på skaterampa i Nybyen. Foto: Kristin Ellefsen

Knakk håndledd og fingre – Er dere ikke redde for å bli alvorlig skadet?

– Småsår og rifter må man regne med, og det er jo ikke umulig at man faller. Jeg har landet både på nakken og ansiktet, så jeg forstår jo at mamma blir livredd, sier Nyman Mortensen, som tidligere har brukket både håndledd og fingre.

Wynn påpeker at det er viktig å utøve teknikkene riktig for å unngå slitasje og belastningsskader.

– Parkour gir deg styrke, smidighet og spenst, men teknikken er utrolig avgjørende. Å fordele støtet ved landing er det viktigste man gjør for å holde seg skadefri. Som regel bør man ikke hoppe lenger ned enn man er i stand til å hoppe opp, sier Wynn.

Ønsker å rekruttere.

På landsbasis har Tricking-, Parkour— og freerunmiljøet blitt større for hvert år, og i dag finnes det miljøer i de fleste store byene, Kristiansand inkludert.

– Det er fortsatt mange som ikke forstår seg på det vi driver med, men jeg håper at flere vil få øyene opp for denne stilarten etter hvert. Nå er jeg i prosessen med å prøve å rekruttere min ti år gamle bror, sier Nyman Mortensen.

SE VIDEO ØVERST I SAKEN!