KRISTIANSAND: — Jeg er ikke så veldig avhengig av kaffe, men det er noen ting jeg kommer til å savne i fastetiden. Likevel vet jeg at det kommer til å gå bra. Det er meningen at ramadan skal være tøft, og at man skal kjenne det på kroppen, forteller Abdul Beshir Sid, som sitter og drikker kaffe på Laura's coffeebar.

— Det fineste med ramadan er at man tenker ekstra mye på alle andre som faktisk lever som om det er ramadan hver dag. Det er ikke alle som har råd til mat og drikke. Fasten er en påminnelse om hvor takknemmelige vi bør være for hva vi har, og at vi husker at vi må hjelpe andre i nød, fortsetter han.

Avstår fra mat og drikke

Ramadan, den islamske fastemåneden, er en av islams fem søyler, og er en sentral del av en muslims religiøse liv. Under fasten skal muslimer avstå fra mat, drikke, røyk og seksuelt samvær mens solen er oppe på himmelen. De som er syke eller reiser skal faste andre dager.

Hver niende måned etter månesyklusen avholdes ramadan. Europa følger solkalenderen, som har 365 dager i døgnet, mens muslimske land følger månesyklusen med 355 dager i året. Derfor er ramadan til ulik tid hvert år, og forflytter seg bakover med mellom ti og elleve dager hvert år ut fra solkalenderen.

Imam Akmal Ali i Muslimsk union i Agder sier at alle muslimer gleder seg til ramadan på grunn av samholdet og omtanken som styrkes i fastemåneden. Foto: Jon Anders Skau

Når ramadan er ferdig feires fastemåneden med id, som er en avslutningsfest. De som er syke eller på reise skal faste andre dager.— Alle muslimer gleder seg til denne måneden, og mener det er den beste måneden i året. Folk blir mer vennlige, og brorskapet blir synligere. De fattige og svake blir bedre tatt vare på, sier imam og daglig leder i Muslimsk union i Agder, Akmal Ali.

— Her i Kristiansand følger vi bestemmelsene fra Saudi Arabia i forhold til når ramadan starter og slutter. Vi følger månens syklus, og månen er oppe enten 29 eller 30 dager hver måned, avhengig av når den neste månen er synlig. Vi starter vår faste i dag siden en ny måne ble synlig i går kveld, fortsetter Ali.

Ekstra lang fasteperiode

Ramadan handler ifølge Ali ikke bare om å avstå fra ulike goder, men også om å være en god person.

— Fasten handler og om å ikke lyve, baksnakke og krangle. Den som gjør det vil ikke få noe ut av sin faste. Hensikten er å vise at man i Allahs kjærlighet skal kunne avstå fra goder, og ha kontroll på seg selv, sier imamen.

Siden det er sommermåned er det ekstra lang tid mellom soloppgang og solnedgang. Denne ramadanmåneden begynner fasten mellom halv fire og kvart på fire på morgenen, etter at solen har stått opp, og ender når solen går ned klokken kvart over ti. Disse tidene endrer seg utover måneden, avhengig av hvor lenge solen er oppe på himmelen.

- Det handler om viljestyrke

Sid pleier å reise til Saudi-Arabia for å unngå de lange dagene i Norge, men må i år bli i Kristiansand for å passe på brorens barn.

Under ramadan skal muslimer la være å spise og drikke mens solen er oppe på himmelen. Foto: Lena Rustan Fidjestad

— Det er og lettere å faste i et muslimsk land hvor hele nasjonen faster. Mange muslimer tar derfor ferie i ramadanmåneden, og reiser som regel til hjemlandet sitt og faster med familien sin der. Jeg kommer til å holde meg unna sentrum for å gjøre det lettere psykisk for meg selv, ved å unngå å kikke på dem som spiser og drikker.Han tror likevel på at kroppen tilvenner seg forandringene relativt fort.

— Jeg regner med at det skal gå greit. Det handler om viljestyrke. Vil du det nok, så går det. Fasten er vanskeligst den første og andre dagen, og etter det venner kroppen seg til forandringen.

En påminner om tradisjoner

Ali Benbrahim har fastet i Norge på sommertid tidligere, og har gode opplevelser i forbindelse med det.

— Det går veldig bra, selv om dagene er lange. Fasting er rett og slett en vanesak. I Norge mister vi muslimer mye av vår tradisjon, og ramadan er en viktig påminner om tradisjonene vi har, sier Benbrahim.

— Mange blir ekstra religiøse i ramadan. Flere folk møter opp i moskeen for bønn, og det kommer lærde folk som taler og har undervisning om islam, legger Sid til.

Etter solnedgang tar familier med mat til moskeen, sånn at alle som vil kan dra dit og spise sammen med andre.

— Det er og veldig vanlig at folk inviterer hverandre hjem til seg for å spise sammen, forteller Sid.

Merker liten forskjell i inntekter

Til tross for at muslimene slutter å drikke kaffe på kafeer under Ramadan merker ikke daglig leder av Laura's coffeebar, Laura Jane Capuano, stor forskjell i inntektene.

— Vi har ikke mange muslimske kunder, så nedgangen er ikke veldig stor i fastemånedene. Det jeg merker aller best er at noen av mine afrikanske stamkunder er borte i en måned, sier Capuano.