MANDAL: — Hva som har foregått i kulissene før saken havnet i bystyret vet ikke jeg. Men nå var det helt nødvendig å ta en time out for å finne ut hva som best for kommunen, sier Frp-representanten i bystyret.

Mandal og nabokommunene skal etablere et døgnkontinuerlig lokalmedisinsk senter i de gamle sykehuslokalene i Øvrebyen. En viktig forutsetning har vært at Spiggeren legesenter skal inn i sykehuslokalene og bli en del av det lokalmedisinske senteret.

Rådmannen har gått inn for at kommunen skal kjøpe lokalene legesenteret holder til i på Malmø for inntil seks millioner kroner.

Kommunelegen inhabil

Samtidig er kommunelege Stein Grytten medeier av legesenteret. Kommunen har fått habiliteten hans vurdert av Kommunenes Sentralforbund. De mener han er inhabil i forhandlinger om kjøp og lokalisering av det lokalmedisinske senteret.

Likevel har han vært involvert i samtaler kommunen har hatt om kjøp av legesenteret, det bekreftes i saksutredningen. Samtidig sier KS at så lenge Grytten uttaler seg i fora som ikke har beslutningsmyndighet, er han ikke inhabil.

— Vi må ha fullt innsyn i hva han har vært involvert i. Han og de andre legene på senteret har økonomiske fordeler av et kjøp av legesenter-lokalene, sier Andersen.

Sterkt undrende

Han er også sterkt undrende til at kommuneadministrasjonen vil kjøpe lokaler som kommunen strengt tatt ikke trenger. - Tvert i mot har kommunen kvittet seg med bygningsmasse for å få inntekter, sier han.

Andersen krever en ny runde om legesenter-saken, noe han fikk bystyret med på sist torsdag. Blant annet mener han det er viktig å få en ordentlig takst av lokalene og ikke bare godta summen som nå foreligger.

Han er i det hele tatt svært kritisk til saksforberedelsene til bystyret om etableringen av det lokalmedisinske senteret.

Vil ikke stå tomt

Kommunalsjef for helse og omsorg, Heidi Haven, i Mandal kommune sier at lokalene til Spiggeren legesenter ikke var tenkt å stå tomme. - Ikt- og barnehage-enheten skal flytte inn der om bystyret godkjenner avtalen, sier hun.

Hun sier at regnestykket er at kommunen ikke skal tape penger på avtalen.

Hva angår habiliteten til kommunelegen sier Haven at så langt hun kan se har han ikke vært involvert i noen utredninger direkte med det lokalmedisinske senteret. - Derfor rammes han ikke av inhabilitet i prosessen, sier hun.

Etter bystyrets vedtak vil administrasjonen nå utrede saken på nytt.

SKJØNNER: Kommunelege Stein Grytten (t.v.) skjønner at det stilles spørsmål ved hans habilitet i legesenter-saken. Her med sin kollega på Spiggeren legesenter Dag Viggo Jensen. Foto: Jarle R. Martinsen

— I ferd med å bli slitsomt

Kommunelege Stein Grytten sier antydningene om at han og hans kolleger prøver å sno seg økonomisk dersom kommunen overtar legesenter-lokalene har gått inn på ham.

— Det sårer meg når vi som jobber her vet at det ikke er slik. Hele saken er i ferd med å bli slitsom for oss, og den bør avklares så raskt som mulig, sier både han og hans kollega på Spiggeren legesenter, Dan Viggo Jensen.

Grytten og Jensen forstår at folk og lokalpolitikere stiller spørsmålstegn ved at kommunen skal kjøpe lokalene deres.

— Samtidig kan ikke vi gå fra lokalene våre med tap. Vi er godt fornøyd med å være her, men flytter til sykehuslokalene fordi vi mener det er viktig at Lindesnesregionen får et godt lokalmedisinsk senter, sier de to,

De understreker at kjøpesummen på seks millioner kroner er basert på en takst som er gjort og hvilke utgifter de har hatt med kjøp og oppussing.

Hva angår inhabilitet som kommunelege sier Grytten at han aldri har deltatt direkte i forhandlinger med kommunen om kjøp av legesenter-lokalene, det har Jensen gjort.

— Jeg har vært med i en medisinsk faggruppe med kommuneleger fra Agder og Sørlandets sykehus. Her har vi på generelt basis satt hvilke kriterier et lokalmedisinsk senter bør ha. Jeg har ikke vært involvert i senteret som skal etableres i Mandal, sier Grytten.