Et typisk eksempel på en gårdseiendom i indre Agder. Dette ligger i Finsland.   Foto: Kjartan Bjelland

AGDER: Det tror og spår både eiendomsmegler Inger Sædberg Birkenes og eks-ordfører i Iveland, Ole Magne Omdal (Sp).

Mange i Iveland og på bygdene ellers har ikke lagt småbruket sitt ut for salg, rett og slett fordi de ikke får lov til å selge til markedspris. De bruker eiendommen som fritidsbolig og venter, i stedet for å selge til mennesker som vil bo og drive, sier Omdal.

Økt bosetting var Omdals viktigste sak i alle hans 16 år som ordfører. Han sier tiden er overmoden for et enklere regelverk.

Mange ønsker å flytte til småbruk hvis de får muligheten, sier Omdal, og støttes av Finn.no. Ordet «småbruk» er nettstedets mest benyttede søkeord.

Boplasser

Mange gårdsbruk er ikke gårdsbruk lenger. De er boplasser for folk som vil kose seg med litt jord, hest og vedhogst. Da må de behandles som en boplass og omsettes til markedspris, sier han.

Han mener småbruk er spesielt interessante boplasser på Agder, hvor vi har korte avstander til byene.

Onsdag varslet landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) et lovforslag om å fjerne priskontrollen på landsbrukseiendom. I dag er det slik at politikerne avgjør prisen for en landbrukseiendom, ut fra hva de mener gårdens driftsgrunnlag kan tåle. Er prisen for høy, nektes handelen.

Senterpartiets Omdal vet godt at frislepp på pris ikke er Sp-politikk, men sier konsesjonsreglene har vært altfor rigide.

Før skulle ikke bygningene på en gård verdsettes til mer enn 1,5 millioner. Det ble litt bedre da grensen for priskontroll ble satt til 2,5 millioner kroner for et par år siden, men også det er for lavt, sier han.

Stor etterspørsel

Daglig leder i Meglerhuset Sædberg, Inger Sædberg Birkenes, er helt sikker på økt omsetning av småbruk og at flere vil flytte fra byen og ut på bygda når prisene slippes fri.

 Mange etterspør småbruk, særlig i bygdene rundt Kristiansand. De få som er til salgs, har mange interessenter. Endelig fjernes denne urettferdigheten, som har hindret folk i å få den riktige verdien for eiendommen sin. Det vil få flere småbruk ut i markedet, sier hun, og legger til

Noe av det verste vi gjør som eiendomsmeglere er å fortelle et ungt par som har kjøpt småbruk, at politikerne nekter dem å oppfylle drømmen sin. Vi hadde et tilfelle i Vennesla for et par år siden, sier hun.

Ber for boplikten

Omdal har ett ankepunkt. Han ber regjeringen sette grensen med prisfrihet og la boplikt bestå.

Fjernes boplikten, går det for langt. Da kommer vi i en situasjon hvor småbruk og store bruk kan bli fritidseiendommer og jaktterreng kun for rikfolk, sier han.

Nåværende ordfører i Iveland, Gro-Anita Mykjåland (Sp) er ikke så positiv som sin forgjenger.

Jeg ser både fordeler og ulemper. Det er bra at folk som har lagt mye krefter og penger i en eiendom, kan få igjen innsatsen ved salg. Samtidig må vi hindre at gårdsbruk blir så dyre at de ikke kan betales med gårdsdrift, sier hun.

odd.inge.uleberg@fvn.no — 90917477