Se videointervju over.

KONGO: Det var fullstendig kaos ved Ndolo-fengselet i Kinshasa i dag, da Kari Hilde French kom dit for å besøke sin sønn, nøyaktig en uke etter at sønnen fant cellekameraten Tjostolv Moland død i cellen. Det melder Aftenposten.

I det Kari Hilde French ankom fengselet kom beskjeden fra norsk UD om at minnestunden som var planlagt holdt til Tjostolv Molands minne inne i fengslet, var blitt avlyst.

Noen minutter senere kom det største sjokket. Akkurat i det Kari Hilde French hadde kommet seg gjennom rommet der besøkende blir sluset inn, og hun møtte sønnen på den store åpne plassen som ligger inne på fengselet, så fikk hun beskjed om at hun måtte ut igjen. De rakk ikke å snakke med hverandre.

— De sa at jeg måtte søke høyere myndigheter om tillatelse for å få møte ham, sa Kari Hilde French til Aftenposten i det hun kom ut fra fengselet.

— Jeg er overrasket.

Uvanlig

Besøksnekten er etter det Aftenposten har erfart de siste dagene ikke i tråd med det som er vanlig praksis. Vi har observert hvordan slekt og venner kan få treffe innsatte uten problemer, og har selv blitt sluppet inn som «bekjente» av Joshua French.

Joshua French’ advokat Hans Marius Graasvold ankom fengselet sammen med Kari Hilde French, og forlot fengselet sammen med henne.

— Vi vil få tillatelse til å treffe ham, enten det blir i dag eller i morgen.

Minnestund avlyst

Utkastelsen kom altså noen minutter etter at kongolesiske myndigheter avlyste en planlagt minnestund for Tjostolv Moland inne i fengselet.

Minnestunden, som den norske sjømannspresten Knut Lyngseth ønsket å holde inne i Ndolo-fengselet, ble avlyst «inntil etterforskningen ble avsluttet», meddelte en representant for det norske utenriksdepartementet til Aftenposten vis sms.

— Vi vet ikke hva som skjer akkurat nå. Vi får høre med myndighetene om hva som skjer. Det er jo ikke slik at minnestunden nødvendigvis må holdes i dag. Hvis den kan holdes senere, så går også det greit, sa en diplomatisk Kari Hilde French.

- Men hvis den blir avlyst inntil etterforskningen er avsluttet så kan jo det ta flere uker. Det er vel begrenset hvor lenge du kan være her, og da risikerer du jo at du ikke kan få delta?

— Jeg hadde opprinnelig tenkt å være her i en uke, men hvis Joshua trenger meg i lenger tid, så blir jeg her i en lengre periode, svarte French.

- Trist

Joshua French’ advokat, Hans Marius Graasvold, som kom til fengselet sammen med Kari Hilde French, var ikke fornøyd.

— Jeg synes det er trist, for det var en veldig hyggelig ting, sa Graasvold.

Da Kari Hilde French ankom Ndolo-fengselet i dag sa hun følgende til Aftenposten:

— Jeg snakker fortsatt om dem som om de var her begge to. Nå er det bare Joshua. Tjostolv har vært en stor del av livet mitt de siste fire årene. Det har ikke gått opp for meg at han er borte. Det er veldig trist at grunnen til at vi er her nå er hans død.

Men så kom altså sjokkmeldingen om at hun ikke ville få treffe sønnen som planlagt.

Dødsårsak fastsettes

Obduksjonen av Tjostolv Moland ble avsluttet i går. En norsk rettsmedisiner var med på obduksjonen. Den kongolesiske rettsmedisineren som ledet obduksjonen, general Tshomba Hondo, sa i går til Aftenposten at han vil skrive en offisiell dødsattest i dag, der han også vil angi hva som var dødsårsaken.

I uken som har gått har kongolesiske myndigheter fremsatt påstander om at Joshua French kan ha drept Tjostolv Moland.

Anklagene er blitt avvist av Joshua French og hans advokat Hans Marius Graasvold.

Her er Kari Hilde French utenfor fengselet på vei for å besøke sønnen. Foto: Jan T. Espedal