KRISTIANSAND: På en ekstraordinær generalforsamling i går bestemte eierne seg for å ta ut en halv milliard i utbytte fra selskapet som har hatt et solid oppsving det siste året.

Bjarne Skeie og hans familie eier 29 prosent av aksjene. Det betyr et utbytte på 145 millioner hvis ikke fordelingen av aksjer forandrer seg de nærmeste månedene.

— Vi er greit fornøyd. Markedet er kommet tilbake, og det merker vi nå. Det er slik det er i industrien. Der er det helt vanlig at det svinger, sier Bjarne Skeie.

Også Rasmussengruppen er en betydelig aksjonær med 13 prosent av aksjene. De får 66 millioner i utbytte.

Langsiktig

I tillegg til Bjarne Skeie, er hans tre barn Trym, Stina og Lena storeiere i TTS. De 29 prosent av aksjene familien kontrollerer, er eid gjennom seks forskjellige selskaper.

Selv om TTS nå går svært godt, har selskapet på langt nær vært like god butikk for Bjarne Skeie hele tiden. Han har vært nødt å gå inn med ekstra penger i dårlige tider.

— Uansett hva man måtte tro og mene, så er business farlig. Det gjelder uansett om man heter Rec eller Hydro. Det vil alltid være svinginger, sier Bjarne Skeie.

— Hvordan er dere påvirket av de økonomiske problemene i USA og Europa?

— Foreløpig merker vi ikke så mye til det, men hvis forbruket av olje går ned, vil det innvirke på oss. Det virker likevel ikke som om det vil skje, siden det er mangel på energi.

Skeie legger til at utbyttet ikke er spesielt stort sammenlignet med omsetningen i bedriften.

Forutsetningen for at de skal få et slikt utbytte er likevel at fordelingen av aksjer blir som i dag. Dette kan forandres hvis et lån utstedt i obligasjoner blir omgjort til aksjer, noe obligasjonseierne har rett til.

Solgte

Pengene har strømmet inn til TTS Group det siste halve året. I april solgte de TTS Energy på Andøya for 1,55 milliarder kroner, et selskap som drev med utvikling og produksjon av boreutstyr.

Salget gav konsernet TTS Group en gevinst på rundt 300 millioner kroner og forsynte selskapet med likvide midler som nå blir fordelt på aksjonærene. Det skjer gjennom at den innskutte egenkapitalen skrives ned med 365 millioner kroner, i tillegg til at det betales et ekstraordinært utbytte på 135 millioner.

Det skjer altså tre år etter at selskapet hadde alvorlige problemer. Finanskrisen kom samtidig med at de kjøpte Sense i Kristiansand som senere ble TTS Energy. Men selskapet klarte å komme seg over kneika.

— Bjarne Skeie og de andre aksjonærene var tålmodige eiere som stilte opp da vi trengte en emisjon i 2009. I tillegg var Bjarne Skeie og de ansatte med å utvikle drillingvirksomheten til et nivå der vi kunne selge det for 1,5 milliarder, sier finansdirektør Arild Apelthun.

I dag utvikler og selger TTS Group håndteringsutstyr for skip og havner og for olje- og gassvirksomheten. Framtidsutsiktene er blandet.

— Markedet for standardutstyr går ned, selv om det ikke er svart. Det ser bedre ut for utstyr knyttet til mer komplekse skip siden det blir kontrahert flere slike skip, sier Apelthun.