AGDER: I løpet av 2011 ble 42 sjåfører tatt av Utrykningspolitiet for kjøring i ruspåvirket tilstand i Agder. Året før var det 22. — Det er ikke et hyggelig tall. Ruskjørere vet vi er innblandet i mange ulykker og dette tallet må vi ha ned, sier distriktsleder for UP i Rogaland og Agder, Øystein Krogstad.

Han forteller at UPs kontrollaktivitet har vært omtrent på samme nivå i fjor som det var i 2010. — Det er dermed snakk om en reell økning. Vi har vært flinke til å se etter ruskjørere, men kan bli enda flinkere. Oppmerksomheten mot dette er noe vi kommer til å opprettholde, for ruskjørerne må vi ha ut av trafikken, sier Krogstad.

Færre forelegg

UP-lederen er ellers godt fornøyd med statistikken over fjoråret.

— Vi har skrevet 9.000 forenklede forelegg i løpet av fjoråret. Det er 800 færre enn året før. 2.800 har fått gebyr, hovedsakelig for manglende bruk av bilbelte. Det er en nedgang på 900 sammenliknet med 2010, sier Krogstad.

Totalt har UP beslaglagt 308 førerkort. I 2010 var tallet 381.

— Nedgangen i antall forelegg og gebyrer synes jeg er svært gledelig. Det er nok en tendens at folk kjører mer lovlig og forsiktig. Folk er også flinkere til å bruke bilbelte. Det er vi er kjempefornøyd med. Målet til UP er jo ikke å skrive ut flest mulig forlegg, men få ned antallet ulykker. I fjor var det langt færre som omkom på veiene, noe som er fantastisk gledelig, sier Krogstad.

Les også: Mange færre mister lappen

Kjører mer forsiktig

I 2011 ble 86.000 bilførere kontrollert av UP. Det er litt færre enn i 2010, hvor 90.000 ble kontrollert.

— At vi har kontrollert færre har litt med ressurser å gjøre, men også det at vi hadde en forferdelig streng vinter. Da kjører folk mer forsiktig og vi skriver færre forelegg, sier Krogstad.

Utrykningspolitiet bidro også med annet politiarbeid enn kun trafikkontroller. I fjor ble totalt 130 personer pågrepet av patruljer fra UP.

— Dette dreier seg om personer som er etterlyst, eller folk som blir stoppet med tyvegods i bilen. Blant de 130 er det nok også noen av de såkalte mobile vinnningskriminelle, sier Krogstad.