KRISTIANSAND: — Bruddene er veldig alvorlige. Det er derfor vi har gitt et varsel om pålegg til virksomheten slik at de kan rette de manglene som er påpekt, sier tilsynsleder Paul Bjarne Nerheim i Arbeidstilsynet til NRK Sørlandet.

I en tilsynsrapport fra Arbeidstilsynet fra februar kommer det fram at Aquarama har brutt arbeidsmiljøloven på flere områder, og fått fire påleggsvarsler. I rapporten står det blant annet at "det er avdekket flere grove brudd på arbeidstidsbestemmelsene, og at arbeidstilsynet ser alvorlig på at enkelte virksomheter jobber lange dager, over tid. I forbindelse med arbeidsulykker, er arbeidstid en av flere faktorer som er medvirkende til ulykkene".

— I en sluttfase i et prosjekt der det er et stort tidspress, er det ofte en fare for at det går ut over sikkerheten, sier Nerheim til NRK.

Erkjenner feil

Prosjektleder Geir Hille i AF Aquarama sier følgende til Fædrelandsvennen:

— Vi erkjenner at det har vært noen tilfeller der enkelte arbeidere har jobbet for lange arbeidsdager. Noen av underleverandørene våre har søkt om å få lov til å jobbe lenger av Arbeidstilsynet, uten å få gjennomslag for det. Det må vi bare forholde oss til. Vi har gjennomført 450.000 arbeidstimer i byggingen av Aquarama uten alvorlige hendelser eller skader. Siden vi fikk rapporten fra Arbeidstilsynet har vi lagt oss i selen for å rette opp i de avvikene som er påpekt.

Arbeidstilsynet har trukket fram at AF Aquarama har hatt for dårlig kontroll over hvem som er på arbeidsplassen til enhver tid.

Har skjerpet rutinene

— Det er krevende å holde den oversikten, men vi har har skjerpet inn på rutinene om at alle skal stemple inn på arbeidsplassen etter varslingspålegget fra Arbeidstilsynet, sier Hille.

Flere hundre arbeidere er daglig på byggeplassen. Hille er jevnt over meget godt fornøyd med gjennomføringen.

— Vi mener vi har ivaretatt sikkerheten på en god måte. Vi har gjennomført vår påseplikt ved å ta stikkprøver av de ulike underentreprenørene, hevder Hille.

Selv om byggherrene i Kruse Smith, BRG og Kristiansand kommune nå mener de har rettet opp i avvikene, har Arbeidstilsynet ennå ikke fastslått at dette er gjort på en god nok måte. Ifølge NRK er det neppe aktuelt å stanse arbeidene i innspurten fram til Aquarama-åpningen 22. mars. Dersom avvikene ikke blir lukket, kan det være aktuelt å gi bøter.