FROLAND: — Vi vet at mammaen fortsatt er innlagt ved sykehuset. Rikshospitalet opplyser at situasjonen er alvorlig for kvinnen, opplyser helsesøster Lillian Tobiassen Ravnåsen i Froland kommune til Fædrelandsvennen.

Ifølge kommunelege Thomas Bergqvist har kvinnen fått intensiv behandling ved sykehuset. De to ble innlagt i helga med symptomer på hjernehinnebetennelse.

- Var svært dårlig

— Mor var svært dårlig ved innleggelse. Hun ble overflyttet fra sykehuset i Arendal til Rikshospitalet. For noen timer siden ble det opplyst at hun var på bedringens vei. Men det er fryktelig vanskelig å si noe sikkert, for det er en svært alvorlig sykdom, sier Bergqvist.

Sønnen er innlagt ved Sørlandet sykehus Kristiansand. Tilstanden til 13-åringen skal være stabil. Han er våken og i relativt god form.

— Gutten har hele tiden hatt en grei allmenntilstand. Det samme ble opplyst fra sykehuset i dag, sier kommunelegen.

Han er opptatt av ikke å krisemaksimere situasjonen samtidig som han mener det er viktig å ikke bagatellisere det som skjer.

— Vårt mål er å håndtere saken på en god måte slik at vi klarer å forebygge nye tilfeller av smitte. Vi forsøker å gi et nøkternt bilde av situasjonen, men samtidig ikke underdrive, sier Bergqvist.

- Sjansen for smitte er liten

Froland kommune holdt mandag kveld et informasjonsmøte i badelandet Frolandia. Den 13 år gamle gutten er elev ved Froland skole. Foreldre og foresatte til medelever fikk informasjon av kommunens helsepersonell. Foreldre som har barn i barnehager i kommune, var også invitert til møtet.

— Det er viktig å understreke at risikoen for å bli smittet er ganske liten. Personer som har vært i direkte nærkontakt med de smittede de siste ukene blir gitt antibiotikabehandling. De øvrige får informasjon om sykdomssymptomer som de bør være oppmerksomme på, sier helsesøster Tobiassen Ravnåsen.

Hun forteller at moren og sønnen først ble diagnostisert med influensa fordi mange av symptomene er svært like i starten. Men da helsetilstanden forverret seg betraktelig ble de innlagt på sykehus.

Agder og Telemark informert

Fylkeslegene i Aust-Agder og Vest-Agder er informert om den alvorlige situasjonen i Froland. Det samme er kommunelegene i to grensekommuner i Telemark. Legevaktene er også informert.

— Vi er også i dialog med Folkehelseinstituttet som følger situasjonen tett. Vi gir dem tilbakemelding om status i saken og får råd og tips om hvordan vi bør håndtere saken, sier kommunelege Thomas Bergqvist.

Ifølge kommunelegen er det umulig å si hva som har vært smittekilden. Mest sannsynlig kan det ha startet med en ordinær, bakteriell infeksjon i luftveiene.

— I visse, sjeldne tilfeller kan infeksjonen angripe sentralnervesystemer slik at man får blodforgiftning. Man kan også få hevelser, eller såkalte ødemer i hjernen. Det kan gi trykkskader og lignende, sier Bergqvist.