KRISTIANSAND: — Vår erfaring er at barn og unges reaksjoner og utfordringer når det gjelder skilsmisse er større og mer gjennomgripende enn det mange har trodd og ment. Det er ikke så vanlig å snakke med andre om det, selv om mange opplever det, sier Toby Tørressen og Nina Sletten som har utviklet opplegget "Vanlig, men vondt".

De to har sett at det er store variasjoner når det gjelder hvordan barn og unge opplever samlivsbrudd, men også en del fellestrekk.

Vil ikke såre

Mange lurer på om det er normalt å være trist på grunn av skilsmissen, siden så mange opplever det. De er opptatt av å opptre rettferdig og redde for å såre foreldrene.

Toby Tørresen og Nina Sletten har også hørt ungdommer fortelle at de kan ha vanskelig for å konsentrere seg på skolen fordi tankene kretser rundt skilsmissen.

— En del snakker også mye om stresset ved å flytte mellom to hjem, og noen ønsker å bo mer hos den ene av foreldrene for å få mer ro i hverdagen, sier Nina Sletten.

— Noen lurer også på om skilsmissen var deres skyld. Gjennom å dele sine tanker med andre i samme situasjon kan de få hjelp til å bearbeide slike tanker, sier Toby Tørressen.

Noen av elevene som blir med lever også i vedvarende konflikter mellom foreldrene.

— Godt foreldresamarbeid har stor betydning for hvordan samlivsbruddet påvirker ungdommene, sier Nina Sletten.

Kraftig debatt

De to har lært mye om hva som skjer etter en skilsmisse. Men de synes debatten om skilsmisse fort kan bli unyansert.

— Vi er først og fremst opptatt av å få fram ungdommens egne stemmer, slik at deres erfaringer kan tas på alvor. Vi som voksne blir klokere av å lytte til dem og ta inn over oss hvordan skilsmisse oppleves for dem, sier Nina Sletten.

De to forteller at mange som har vært gjennom opplegget er blitt bedre til å takle utfordringer de står i og at de har blitt bedre til å si ifra til foreldrene om sine behov.

— I gruppa setter ungdommene ord på tanker og følelser knyttet til samlivsbruddet, gir hverandre råd og tips og finner fram til nye måter å forstå og håndtere utfordringer på, sier Nina Sletten.

— Gruppe som metode gir andre muligheter enn individuell oppfølging. Det er godt å kunne kjenne seg igjen i hverandres erfaringer og gi slipp på følelsen av å være alene som mange kjenner på, sier Toby Tørressen.