OSLO: — Det er rart og vemodig. Jeg er så utrolig glad i vårt parlament, sier Dagrun Eriksen. 16 år etter hun gikk inn stortingsdørene som folkevalgt, holdt hun sitt siste innlegg. Eriksen snakket litt om hva hun har vært med på, og hun så fremover.

Kjempet mot tårene

— Jeg er veldig glad for at jeg får fortsette med politikk. Hvis ikke hadde jeg sittet i et hjørne og grått, sier Dagrun Eriksen. Hun kjemper mot at stemmen skal briste, men holder seg. Hun er valgt til nestleder i Kristelig Folkeparti og får dermed fortsatt være aktiv i partiet på heltid. Eriksen er likevel berørt

— Det er rart at jeg skulle bli så glad i Stortinget, men ordskiftet her er veldig viktig. Jeg håper de nye representantene forstår hvilken ære det er å delta i ordskiftet i stortingssalen. Det er her vedtakene som endrer folks liv blir fattet. Det er ikke det vi sier andre steder som er viktigst, men hva vi faktisk bestemmer her inne, sier Eriksen.

Overtok etter Lilletun

Kristelig Folkeparti-politikeren ville gjerne fortsatt på Løvebakken. Det er ingen hemmelighet. Etter en svært tøff nominasjonsrunde ble hun vraket til fordel for Hans Fredrik Grøvan som Vest-Agders toppkandidat. Sentralt i partiet har hun likevel alltid hatt en stjerne, og ble gjenvalgt som første nestleder. Dermed får hun være med på møtene i stortingsgruppa fra høsten.

Dagrun Eriksen var vararepresentant til Stortinget for Jon Lilletun fra 1997 til 2001. Fra 1997 til mars 2001 møtte hun fast da Lilletun var statsråd. Hun ble fast representant fra 2001 til 2005, før hun igjen ble vara for Lilletun fra valget i 2005. Da Jon Lilletun døde i 2006 overtok hun plassen, og ble gjenvalgt i 2009. ## Kilden og veier

På siste dag ser hun litt tilbake på sakene hun har vært med på å forme, gjerne gjennom lange nattestimer. Disse forliksforhandlingene har hun elsket. Hun snakker om etableringen av formålsparagrafen og statskirkeforliket.

— Noen sørlandssaker?

— Jeg hadde ikke tenkt til å benytte anledningen til å snakke om dem, og det er jo de som mener jeg ikke har bidratt på Sørlandet. Men jeg var i kulturkomiteen da vi ga første bevilling til Kilden, og det fyller meg med litt stolthet når jeg går inn i det flotte kulturbygget. Så var jeg også med på de store veiutbyggingsprosjektene med E18 mellom Grimstad og Kristiansand og utbyggingene i Lister-regionen, sier Dagrun Eriksen.

Bamseklem

Nå er det altså stopp. Hun har fått mange hyggelige hilsninger og en bamseklem av sikkerhetsvakten.

— I dag satt jeg sammen med en journalist jeg kjenner. Vi så på folk fra vidt forskjellige partier som lo og hadde det hyggelig sammen. Da sa jeg at dette er fantastisk. Noe av det flotte med vårt parlament er relasjonene på tvers. Jeg har vært i andre land og sett at det ikke alltid er tilfellet, sier Eriksen.