SØGNE: — Hvis befolkningsveksten går ned, frykter jeg at vi skal få mindre penger til kommunen. Hvis vi får mindre i rammetilskudd fra staten samtidig som at vi mister inntektsskatt fra de som flytter, er jeg redd vi må kutte i tjenestetilbudet. Søgne er avhengig av befolkningsvekst for å unngå kutt, sier Christian Eikeland (Frp), leder av tjenesteutvalget i Søgne kommune.

Utvalget har ansvar for tjenestene i helse-, omsorg-, oppvekst-, skole- og kultursektorene.

Onsdag fortalte vi om Bernt Bisseth som flyttet fra Søgne til Kristiansand som følge av køproblemene på E 39 mot Kristiansand. Uten kø, tar strekningen cirka 15 minutter. Med kø kan den ta rundt tre kvarter. Nye tall viser at 147 færre personer pendlet på denne strekningen i 2012 enn i 2008. Det er også dobbelt så mange boliger til salgs i Søgne nå enn normalt.

— Jeg kjenner mange fra Søgne med jobb i Kristiansand som har flyttet fordi de ikke orket å stå i kø. Folk snakker om problemet hele tiden, sier Eikeland.

Bråstopp i veksten

Han er opptatt av å vise at kø ikke bare har følger for næringslivet og for miljøet, men også for tjenestetilbudet som kommunen kan yte befolkningen. Mens Søgne i mange år var den kommunen på Sørlandet som hadde størst befolkningsvekst, har veksten stoppet brått og var i fjor på én prosent.

Siden rådmannen hadde regnet med en vekst på 1,5 prosent, har han allerede varslet kutt på tre millioner kroner i år.

— Første kvartal i år fikk Søgne bare tre tilflyttere, så utsiktene for økonomien er ikke gode. Vi kan bli tvunget til å kutte, sier Eikeland.

Rådmannen har allerede gitt politikerne beskjed om at utgiftene må ned med 15 millioner kroner dersom kommuneøkonomien skal være bærekraftig på sikt.

De rikeste flytter

Eikeland mener det er de med høyest inntekt som flytter.

— Det er de med fast arbeid i Kristiansand, gjerne i oljeserviceindustrien; folk som betaler ganske mye i skatt. Dermed får vi både mindre i rammetilskudd fra staten og betydelig mindre i skatt, sier Eikeland.

- Er ikke én løsning å sette opp eiendomsskatten fra dagens to promille?

— Det blir feil om de som blir boende igjen i Søgne må betale høyere eiendomsskatt fordi andre flytter på grunn av dårlig vei. Det paradoksale er at de som flytter til Kristiansand, som har høyere eiendomsskatt enn oss, har råd til å betale skatten. Det er de som ikke har råd til eiendomsskatt som i så fall må betale inntektstapet som følge av at andre flytter, sier Eikeland.

Frp og Høyre har vedtatt å fjerne eiendomsskatten fra 2016, men opprettholde tjenestetilbudet.

Vil presse ny regjering

For Eikeland er eneste løsning å få fart på utbedring av E 39 mellom Kristiansand og Brennåsen, slik at Søgne fortsatt kan ha befolkningsvekst.

— Veivesenet er i gang med planlegging av strekningen og kan gå i gang med veiarbeid så fort pengene kommer. Vi vil ikke vente i ti år på neste Nasjonal transportplan, men vil presse på for å få bevilget penger allerede på første statsbudsjett etter valget, sier Eikeland.