MANDAL: — Jeg er lykkelig over å være i live og over at det gikk så bra. Nå kan jeg dra hjem og gifte meg, smiler 23 år gamle Liyan Xiao.

Det er gått to uker siden den dramatiske ulykken på Hald Internasjonale Senter i Mandal. Fortsatt må Xiao tidvis bruke rullestol og krykker, men hun blir nå langsomt bedre.

Ulykken skjedde inne i et stort klasserom på størrelse med en skolegymsal. Denne formiddagen var rommet delt i to av en foldevegg. De ulike elementene i foldeveggen er på rundt 250 kilo hver, og tre studenter– blant andre Xiao – dro leddene til sides. Det måtte gjøres fordi hele rommet skulle tas i bruk.

Leddet løsnet

SLITASJE: Det var et av disse leddene som falt over Liyan Xiao. Trolig skyldes ulykken slitasje. Foto: Jarle R. Martinsen

— Det var tre studenter som dyttet den til side. Da alle elementene var kommet til veggen, løsnet det ytterste leddet, trolig på grunn av slitasje, forteller leder for et av utveklingsprogrammene på skolen, Agnar Aasland.To av studentene som holdt på med foldeveggen, så hva som skjedde og forsøkte å advare Xiao som sto inn mot veggen. Men hun kom seg ikke unna da det 4-5 høye og 250 kilo tunge leddet løsnet.

Til all hell sto hun altså inn mot veggen, og fikk dermed ikke det fulle trykket av leddet da det falt i gulvet.

— Hadde jeg stått noen meter lenger ut, hadde det gått veldig galt, konstaterer hun nøkternt.

Minst like heldig er det at leddet ikke traff noen av de andre studentene. Rommet skulle nemlig brukes for undervisning av 80 elever like etterpå.

— De fleste var heldigvis ute i friminuttet, sier Aasland.

Klemte fingeren

Det siste 23-åringen husker er et skrik. En av elevene hadde nemlig klemt fingeren i et av leddene da foldeveggen ble dratt til side. Deretter husker Xiao ingenting før hun våknet opp på Ullevål sykehus, dit hun ble sendt etter først å ha vært på Sørlandets sykehus.

Sist mandag kom hun tilbake i Mandal. Hun er operert for brudd i bekkenet. Halebeinet er også brukket, og hun er tidvis svimmel på grunn av den kraftige hjernerystelsen.Lørdag reiser hun tilbake til Kina. Forsikringsselskapet sørger for at hun får reise på 1. klasse, slik at det blir mest mulig komfortabelt. De betaler også for en medstudent som reisefølge.

— Så skal jeg gifte meg. Det blir jo litt utsatt på grunn av dette, smiler Xiao.

Ettersom hun er kristen blir det ekte kirkebryllup.

— Vil du klare å gå opp kirkegolvet, tror du?

— Vi satser på det!