— Dette er en sorgens dag. Her har vi lovet i programmet å ikke innføre eiendomsskatt, og så gjør vi det i en tid der kommunen er i ferd med å få orden på økonomien, sier de to.

Flertallet i bystyret vedtok torsdag kveld at eiendomsskatten skal vare til 2018. To promille er satsen neste år, tre promille årene etter.

Leschbrandt og Ihme fikk med seg Hannah Dybesland i sine meninger, og dermed var gruppa delt akkurat på to i synet med eiendomsskatt.— Det blir jo litt meningsløst å bestemme her at skatten skal utfases innen 2018. Om to år sitter det et helt nytt bystyre her, og kan gjøre som de vil, sier Leschbrandt etter endt debatt.

Folk er oppgitte over at vi gjør det motsatte av hva vi lover i partiprogrammet

Hun forteller om mange støtteerklæringer fra mandalitter etter at det ble kjent at tre i gruppa ikke ville ha eiendomsskatt.

— Folk er oppgitte over at vi gjør det motsatte av hva vi lover i partiprogrammet, sier hun.

Sju ulike forslag

Debatten i bystyret startet svært spesielt. Her var det intet mindre enn sju ulike forslag til budsjett. Av den grunn kom ordfører Tore Askildsen med forslag hvordan man skulle stemme til slutt, nemlig å sette det ytterliggående forslaget opp først og så jobbe mot at det til slutt var to forslag å stemme over.

Den ene etter den andre representanten gikk fram og mente mye om denne framgangsmåten. Blant annet Paul Storholt (Frp) mente dette var håpløst.

— Hva om vi til slutt står overfor to forslag som inneholder eiendomsskatt? Det går jo ikke for oss som vil holde våre løfter overfor velgerne, og ikke vil ha eiendomsskatt, sa han.

Og debatten avsluttet like spesielt da avstemningen skulle avvikles. Det ble kluss da alle de ulike forslagene skulle stemmes over. Raskt ble det reist spørsmål ved om representantene kunne stemme flere ganger etter hvert som forslagene kom opp. Det kunne de ikke.De ulikene budsjettene inneholdt alle eiendomsskatt, men med ulikt tidspunkt for å innføre skatten.

Tung hjerte

Det spesielle under årets budsjettbehandling i Mandal var at Frp ble stående alene sammen med de tre Høyre-representantene, mens resten av Høyre, Senterpartiet og en uavhengig gikk sammen med Arbeiderpartiet for å innføre eiendomsskatt.

Den store snuoperasjonen har Høyres gruppeleder Sven Seljom som hadde gjort.

Høyres Sven Seljom snudde angående eiendomsskatt. Det sa han at han gjorde med tungt hjerte, men påpekte at kommunen fortsatt skal jobbe for å effektivisere driften. Foto: Jarle R. Martinsen

— Det er med tungt hjerte jeg nå går inn for å innføre eiendomsskatt. Men det er også med tungt hjerte jeg har bivånet et for høyt pengeforbruk i årene som har vært, sa han i

sitt innlegg.

Han påpekte at fellesbudsjettet ikke kutter i tjenester. — Men det stilles strenge krav til effektivisering, nemlig 10 millioner. Dette kommer i tillegg til nedskjæringer på 20 millioner i 2013, sa Seljom.

Fallitterklæring

En oppgitt gruppeleder for Frp Alf Erik Andersen gikk på talerstolen.

— Det er en fallitterklæring å innføre eiendomsskatt. Dette setter Mandal i en komfortsone det er vanskelig å komme ut av, mente han.

Det hele endte med at 23 mot 12 stemte for innføring av eiendomsskatten.

Slik regnes e-skatten ut

Fra og med i år er det tillatt for kommunene å bruke ligningsverdien alle private boliger har når de skal regne ut eiendomsskatten.

Ettersom ligningsverdien er rundt 25 prosent av boligens reelle verdi, ganger kommunen denne verdien med fire. Så sier loven at kommunen skal bruke 67,5 prosent av summen man da får.

Mandal har nå innført en eiendomsskatt på to promille. Ordfører Tore Askildsen regner ut for Fædrelandsvennen en ligningsverdi på 750.000 kroner. Ganger man denne med fire blir det tre millioner kroner. Etter at man har tatt 67,5 prosent av denne summen og deretter tar to promille blir det omlag 4000 kroner i året.

Når det gjelder hyttene skal det derimot utføres en manuell verdivurdering.